News

Komentari 12

Britanija šalje upozorenje Putinu: Ne napadajte Ukrajinu

Britanija šalje upozorenje Putinu: Ne napadajte Ukrajinu

"Sve ruske akcije s ciljem ugrožavanja suvereniteta Ukrajine imat će ne samo teške, već i dugoročne posljedice za Rusiju", rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace

Britanski ministar obrane pozvao je u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da odustane od pritisaka na Ukrajinu, te upozorio da će se Rusija suočiti s dugoročnim posljedicama ako napadne svog susjeda.

"Sve ruske akcije s ciljem ugrožavanja suvereniteta Ukrajine imat će ne samo teške, već i dugoročne posljedice za Rusiju", rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Wallace kaže kako bi takvi potezi Rusije mogli biti okidač za krvavi građanski rat na rubu Europe.

"Samo želim da promisli o svojim potezima: mislim da Rusija nije spremna na posljedice istih", dodaje Wallace. "Ne želim da se dogodi građanski rat na rubu Europe"

Obavještajne službe SAD-a procjenjuju kako je moguće da Rusija već početkom iduće godine planira napasti Ukrajinu iz više pravaca sa čak 175,000 vojnika.

Iz Kremlja negiraju planove za napad i dodaju kako je Zapad zahvatila rusofobija. Kažu kako se širenje NATO-a kosi s obećanjima danim 1991. nakon raspada SSSR-a i prijeti Rusiji.

Wallace kaže kako je ruski narativ o NATO okruženju besmislica.

"Samo 6 posto ruske kopnene granice graniči sa zemljama NATO-a - ne bih rekao da se to može nazvati stvarnom ugrozom." kaže Wallace.

"NATO je obrambeni savez - to piše i u našim osnivačkim ugovorima. Cilj NATO-vog postojanja je obrana svojih članica u slučaju da budu napadnute."

Wallace dodaje kako odluku o stupanju u NATO savez donose same suverene države i članice NATO-a, a ne Rusija.

Najčitaniji članci