News

Komentari 23

Britanski ministar zdravstva dao ostavku: 'Razočarao sam ljude kad sam prekršio mjere'

Britanski ministar zdravstva dao ostavku: 'Razočarao sam ljude kad sam prekršio mjere'

Morate vrlo ponosno napustiti ured zbog svega što ste ostvarili, ne samo u borbi protiv pandemije, već i prije nego nas je zadesio covid-19, rekao je britanski premijer Johnson ministru Hancocku

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock, ključna osoba u vladinoj kampanji protiv pandemije, najavio je u subotu ostavku jer je tijekom veze sa savjetnicom prekršio epidemiološke mjere uvedene zbog covida, što je otkrio jedan tabloid.

"Moramo biti iskreni s ljudima koji su toliko žrtvovali tijekom ove pandemije, kada smo ih razočarali kao što sam ja učinio prekršivši smjernice", napisao je Hancock premijeru Borisu Johnsonu, ponovo se ispričavši. 

"Morate vrlo ponosno napustiti ured zbog svega što ste ostvarili, ne samo u borbi protiv pandemije, već i prije nego nas je zadesio covid-19", odgovorio mu je Johnson i naglasio da ga "jako rastužuje" njegov odlazak iz vlade.  

Tabloid The Sun objavio je u petak na naslovnici snimku s nadzorne kamere koja prikazuje Matta Hancocka, koji je oženjen i ima troje djece, kako ljubi Ginu Coladangelo, dugogodišnju prijateljicu čije zapošljavanje je već izazvalo polemiku, u uredu 6. svibnja.

Matt Hancock (42) bio je u središtu vladine borbe protiv pandemije, rutinski govoreći građanima da poštuju stroga pravila i čak pozdravivši ostavku prošle godine uglednog znanstvenika koji je na sličan način prekršio pravila.

Matt Hancock se ispričao i šef vlade mu je najprije dao podršku i rekao da je slučaj "zatvoren".

No Sun je u subotu objavio na svojoj web stranici snimke video nadzorne kamere i tada su se umnožili pozivi na ostavku Matta Hancoocka, posebice oporbenih stranaka.

Laburistička stranka je postavila i pitanje mogućeg sukoba interesa imenovanju u ministarstvo Gine Coladangelo, lobistice koju Hancock poznaje s fakulteta i koja sada vodi komunikacije za lanac trgovina koji je osnovao njezin suprug. To imenovanje nije bilo objavljeno do otkrića tiska.

Za novog ministra zdravstva imenovan je bivši ministar financija Sajid Javid, objavio je Johnsonov ured u subotu.

Javid je prošle godine dao stavku na mjesto ministra financija nakon što je odbio otpustiti svoje političke savjetnike, a što je tražio Johnson.