Obavijesti

News

Komentari 495

"Svoje se diplome ne stidim. Smješta mi šarolika skupina"

"Svoje se diplome ne stidim. Smješta mi šarolika skupina"
1

Postupak je ponovno pokrenut jer nije poštivana procedura na Policijskoj akademiji, ali je zanimljivo da se onaj koji sada pokreće taj postupak srami svog zvanja i diplome, kaže Brkić

VIDEO

Predsjedniku Vlade postavit ću neke svoje uvjete glede branitelja, a ako ne pristane, zahvalit ću se i biti i dalje tajnik HDZ-a. Ti uvjeti su vraćanje dostojanstva hrvatskim braniteljima, da se aktualni zakon digne na ustavnu razinu...”, rekao je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i kandidat za ministra branitelja u Otvorenom na HRT-u. Nije htio odgovoriti prihvaća li kandidaturu ili ne.  Kazao je da ga je predsjednik HDZ-a kandidirao, te je on počašćen time, ali navodi da je potrebno pričekati proceduru kroz koju su prolazili i drugi ministri.

- Predsjednik stranke me u demokratskoj proceduri predložio i ja to poštujem. Nisam se rodio da budem glavni tajnik HDZ-a ni da budem ministar. Političari moraju služiti narodu, a ne vladati narodom. Ne bih mjerio koja je funkcija moćnija. Ne postoji vaga za to - nastavio je Brkić.

'Cijelu aferu mi smještaju'

Osvrnuo se na aferu s plagijatom.

Brkić je kazao da je riječ o zanimljivom tajmingu, a upitan je li prepisao svoj diplomski rad, odgovorio je: 'Koliko ja znam, nisam', pa dodao: 'Komisija pred kojom polažete ispit, imala je moj rad na uvidu i mogla je pitati sve. Činjenica je da sam prošao Upravni sud gdje je utvrđeno da nije poštivana procedura od strane onih koji su je trebali poštivati. Tvrdim da je moj rad u redu', rekao je Brkić i ustvrdio da je riječ 'o zlouporabi represivnog sustava u svrhu političkog obračuna, kod nas nakon najviše razine sudovanja opet Policijska akademija pokreće postupak i ponovno ne poštuje proceduru. Partija sudi po svom sudu'.

- Nisam prepisao više od pola diplomskog rada. Postupak je ponovno pokrenut jer nije poštivana procedura na Policijskoj akademiji, ali je zanimljivo da onaj koji sada pokreće taj postupak srami svog zvanja i diplome. Ja se svojih ne stidim. Prepoznat će se oni o kojima pričam. To je šarolika skupina - kaže Brkić.

Za novog ministra Orepića izjavio je kako ima bolje kompetencije za to mjesto nego što su imali Šime Lučin ili Ranko Ostojić.

Franko Vidović (SDP) je komentirao kako gleda na Brkićevu kandidaturu. 

- Mislim da je to jedna od epizoda koju g. Brkić mora objasniti javnosti, a ima tu i još nekih epizoda, poput uhićenja generala Norca. Postavlja se pitanje, ako je jednom odbio naređenje, hoće li i drugi puta - izjavio je Franko Vidović.

O slučaju Norac: I danas bih tako odlučio

- Norac je moj suborac i ja sam od Lučina i Ostojića dobio naredbu da silom idemo razbiti barikade u Sinj. Za to nije bilo potrebe. I danas bih tako odlučio jer bi bili još veći neredi. Rekao sam da se ne slažem s time i da ne bih išao u tu policijsku akciju. Kasnije me Ostojić sotonizirao - zbilja je 'vrhunski' stručnjak' - rekao je Brkić.

Vidović: Zašto nije bio prvi izbor HDZ-a?

Vidović je dodao da, gledajući Brkićev životopis, on nije dobar kandidat za ministra.

- Zar ne bi on onda trebao biti prvi izbor svoje stranke - pitao se Vidović koji smatra da je trebao biti kandidat u “prvom krugu”.

Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, izjasnio se o Brkiću kao vrijednom čovjeku koji poznaje braniteljsku populaciju s kojim je dobro surađivao na brojnim projektima.

- U Gradu Zagrebu smo napravili nadstandard hrvatskim braniteljima, čak i više od zakona - ustvrdio je Demo i podsjetio da će u skoro vrijeme biti uređen i Trg Nevenke Topalušić.

Glogoški: Tek ćemo vidjeti kakav će biti ministar

- Naš stav je jasan od prvog trenutka, gospodin Brkić je bio u ratu, ali kakav bi ministar bio, to ćemo tek vidjeti -  rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, naglasivši da je problem što su hrvatski branitelji pogrešno percipirani u javnosti kao alkoholičari i nasilnici i kako se treba poraditi na dostojanstvu i vraćanju pozitivne slike.

Zoran Erceg, bivši branitelj i sudionik protuprosvjeda u Savskoj, podsjetio je kako je Tomislav Karamarko nedavno izjavio sramotnu stvar da moral nije važan.

- Ako je moral relativan, onda su zakoni relativni, Domovinski rat je relativan, zar je to poruka koju želimo poslati našim mladima i djeci - pitao se Erceg.

- Kakvu poruku Brkić i HDZ šalju ako se diploma može prepisati, zašto djeca i studenti ne bi prepisali - rekao je. Smatra da se navodnom osjetljivošću slučaja Ministarstva branitelja zapravo žele osigurati privilegije.

Ercega je Brkić optužio da je za vrijeme rata bio snimatelj Ratka Mladića, na što je Erceg uzvratio protupitanjem zašto onda nije procesuiran, ako je to istina.

Brkić na Novoj: Premijeru ću reći uvjete pod kojim prihvaćam biti ministar

Prije emisije Otvoreno, Milijan Brkić gostovao je u Dnevniku Nove TV. Prvi put se oglasio o svojoj kandidaturi i rekao da ga još nitko ništa nije pitao. 

- Predsjednik stranke me kandidirao, ali postoji procedura koja je uobičajena za sve ministre, a to je razgovor s koalicijskim partnerima, kolegama iz Mosta. Oni su to podržali, ja im se zahvaljujem. Ja moram doći do treće stepenice, a to je premijer Orešković nakon čega slijedi Sabor - rekao je Brkić. 

Brkićevi uvjeti za pristanak

- Ja se nadam da će mene netko nešto pitati, pa ću ja reći pod kojim uvjetima želim ili ne želim to prihvatiti - dodao je. 

Brkić kaže da će nakon procedure dati svoj konačan odgovor, a ako ne budu ispunjeni svi njegovi zahtjevi što se tiče rada ministarstva branitelja odbit će ministarsku poziciju.

- Prvi je zaštita dostojanstva branitelja, zaštita njihovih obitelji, reaktivacija u društvu, pronalazak nestalih... Ako ne budu ispoštovani ti uvjeti onda ću odustati - kazao je glavni tajnik HDZ-a. 

S premijerom će razgovarati o programu, rekao je.

'Karamarko i ja smo prijatelji'

Brkić je komentirao i svoj odnos sa šefom HDZ-a. 

- Karamarko i ja se znamo 23 godine, prijatelji smo, nema problema što se tiče našeg odnosa. Neki zločesti mediji i šaptači konstruiraju nekakav razdor među nama - kazao je.  

'Koliko ja znam, nisam prepisao diplomski rad'

Osvrnuo se i na aferu plagijat te kazao kako je osvanula u javnosti u 'zanimljivom razdoblju'. 

- Ja se za razliku od onih koji su pokrenuli postupak ne sramim ni svog zvanja ni svoje diplome. Zanimljivo da je jedan od članova Komisije sada dekan. Koliko ja znam, nisam prepisao diplomski rad. Komisija pred kojm polažete ispit je imala moj rad na uvidu i mogla je pitati sve. Činjenica je da sam prošao Upravni sud gdje je utvrđeno da nije poštivana procedura od strane onih koji su je trebali poštivati. Tvrdim da je moj rad u redu - kaže Brkić i doda je da će poštivati svaku legitimnu odluku nadležnih tijela.

- Policijska akademija pokreće postupak, a nisam pozvan ni da kao strana u postupku iznesem svoju stranu. To je zlouporaba represivnog sustava u političke svrhe - tvrdi Brkić.

Što se tiče njegove političke budućnosti, ona je na HDZ-u, kaže.

'Ministar je odabrao Pauletića za zamjenika' 

Brkić je odgovorio po kojim je kriterijima Robert Pauletić izabran za zamjenika ministra turizma.

- Vijeće je raspravljalo o njemu, a ministar je taj koji odlučuje i predlaže Vladi. Ministar i Vlada u konačnici odlučuju - rekao je i istakno kako je Vijeće za suradnju predložilo više kandidata među kojima je bio i Pauletić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 495
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije