Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Brođani će napokon prodisati: Kolinda se zahvalila i Putinu

Potpisani su ugovori i sporazumi o priključenju Rafinerije nafte Brod na plinovod RH. Priključenje će uslijediti nagodinu u ovo vrijeme

Slavonski Brod: Potpisan sporazum za opskrbu prirodnim plinom Rafineriju nafte Brod
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
14 komentara

Stanovnici grada Slavonskog Broda i okolnih općina već kroz godinu dana trebali bi udistati puno čišći zrak nego je to bilo svih ovih godina do sada. Naime, u subotu u Slavonskom Brodu potpisani su za Brođane izuzetno važni dokumenti vezani uz projekt "Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu".

Potpisivanju ugovora i dokumenata o opskrbi prirodnim plinom bosanskobrodske Rafinerije nafte nazočili su Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, veleposlanik Ruske federacije u RH Anvara Zaharovič, pomoćnik ministra energetike RH Igor Čizmek, ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor Zarubežnjefta, vlasnika Rafinerije Brod, Sergej Kudrjašov, generalni direktor Rafinerije Karoljus Paslavič, direktor Crodux plina Branko Radošević, predsjednik Uprave Plinacro Ivica Arar. 

Potpisani su Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda između Rafinerije Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina, glavni ugovor o opskrbi prirodnim plinom između Rafinerije nafte Brod i Crodux plina, te predugovor o priključenju na transportni sustav između Plinacro i Crodux plina. 

- Posebno zahvaljujem Predsjedniku Ruske federacije Putinu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta, on je stao iza ovog projekta, a pokazali smo da smo zajedničkim radom i trudom uspje riješiti ove probleme. Također, zahvaljujem i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH i ministru Čoriću, Plinacru i Croduxu u vezi dogovora o izvedbi projekta, ruskom veleposlaniku u RH Azimovu koji se silno zalagao za realizaciju ovog projekta i učinio puno da bi izdogovarao ove sastanke. Naravno, zahvaljujem i vlastima Republike Srpske, zahvaljujem i vama ovdje u Slavonskom Brodu jer vi ste ti koji ste pitanje zraka učinili primarnim pitanjem da imate uvjete života dostojnim čovjeka - rekla je nakon potpisivanja dokumenata Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

- Želim reći da je ovaj projekt vrlo složen, zato su pregovori i usaglašavanje svih dionika trajali nešto duže. Ovim se ugovorima Crodux plin obvezuje Rafineriju nafte Brod opskrbljivati prirodnim plinom u razdoblju od 10 godina. Da bismo realizirtali taj projekt tj. ugovor Crodux će uložiti 24,5 milijuna kuna na izgradnju izravnog plinovoda kao investitor, sporazumom smo se suglasili da će Rafinerija Brod Croduxu platiti troškove kapitalnih ulaganja. Tim ugovorom Rafinerija Brod priključit će se plinski sustav RH. nadam se da će pored nas direktinih dionika i građani s obje strane rijeke Save prepoznati dobrobit ovog projekta i naći svoj interes - rekao je Branko Radošević i dodao da projekt "kreće" praktično već sa samim potpisivanjem spomenutih dokumenata i da bi priključenje Rafinerije nafte Brod slijedilo za godinu dana u ovo vrijeme.

Veliko zadovoljstvo iskazali su i vlasnici i poslovodstvo Rafinerije nafte Brod.

- Ovaj projekt povezuje dvije zemlje, početno nisam vjerovao da ćemo uspjeti realizirati u ovoj ideji ali pokazalo se da možemo raditi, dobro i brzo, iznalaziti kompromise. Zato danas želim zahvaliti Predsjednici Hrvatske, predsjedniku Predsjedništva BiH Dodiku, veleposlaniku Ruske federacije, našim partnerima, a to što smo danas uspjeli potpisati ove dokumente će omogućiti da poboljšamo ekološku situaciju oko Rafinerije. Shvaćajući da će pregovori biti uspješno  završeni obustavili smo rad, raditi remont postrojenja i planiramo nastaviti s radom koristeći plin u 2020.godini. Hvala vam - rekao je uz ostalo generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message