Obavijesti

News

Komentari 31

'Plovio sam takvim brodovima, Bourbon je vjerojatno stariji...'

'Plovio sam takvim brodovima, Bourbon je vjerojatno stariji...'
1

Brod Bourbon Rhode plovio je prema Gvajani. Bio je otprilike 1200 nautičkih milja od otoka Martinique kad je ušao među valove visoke do 20 metara

Tegljač za opskrbu Bourbon Rhode potonuo je u uraganu Lorenzo u Atlantskom oceanu nakon što su mu u četvrtak otkazali motori. Ogromni valovi ušli su u stražnji dio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Vilizara Lazarova iz kompanije Bourbon Offshore Greenmar potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje. Među onima za kojima se traga je i kapetan iz Hrvatske. Večernji prenosi kako je riječ o Dini Miškiću iz Šibenika.

Mornari su se našli u izrazito teškom položaju zbog lošeg vremena koje je uzrokovao uragan Lorenzo. On je dosegao četvrtu od pet kategorija jačine, a vjetar puše oko 215 kilometara na sat.

Čeka se nastavak potrage za preživjelima s potonulog broda
Čeka se nastavak potrage za preživjelima s potonulog broda

Brod Bourbon Rhode plovio je prema Gvajani. Bio je otprilike 1200 nautičkih milja od otoka Martinique kad je ušao među valove visoke do 20 metara.

Iz francuske tvrtke Bourbon Offshore rekli su da je aktiviran krizni stožer i da surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana. CROSS je zatražio od broda za rasuti teret SSI Excellent da promijeni rutu i pomogne tegljaču u problemima. Do tegljača je došao tijekom petka, no zbog lošeg vremena nisu se uspjeli spojiti. Sam brod Bourbon Rhode nije se prikazivao na karti jer mu je prije više od dva dana zakazao sustav identifikacije na moru. Iz kompanije Bourbon, u kojoj inače radi puno hrvatskih građana, javili su kako će se u akciju spašavanja uključiti još brodova.

Tragači čekaju jutro

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog noći obustavljeno traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhode, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić.

- Američki zrakoplov bit će na na mjestu za potporu traganju. Potražni zrakoplov Falcon 50 ponovno će raditi u nedjelju 29 rujna ujutro zajedno s drugim sredstvima koja su u pripravnosti – izvijestila je Francuska ratna mornarica.

Vremenska razlika između Hrvatske i Martinika je šest sati unatrag.

- Mobilizirali smo sve svoje timove kako bi se brinuli o obiteljima pomoraca. Redovito ih obavještavamo o novom stanju i imat će svu našu pomoć da prebrode ovu tešku situaciju - objavila je kompanija u službenom izvješću. Dodali su kako će uskoro javnosti prenijeti više informacija o uzrocima kvara. Javio nam se i hrvatski pomorac koji je plovio na njihovim brodovima prije nekoliko godina. Želio je ostati anoniman.

Tragaju za preživjelima: Brod s kapetanom Hrvatom potonuo
Tragaju za preživjelima: Brod s kapetanom Hrvatom potonuo

- Bio sam na nekoliko njihovih brodova po četiri tjedna. Kompanija ima stotine brodova. Na velikim brodovima su uvjeti odlični, ali ovi manji su uglavnom starije proizvodnje. Većinom su rađeni u Kini. Brodovi poput Bourbon Rhodea tegle druge ili služe za dostavu opreme i namirnica naftnim platformama - rekao nam je pomorac.

Inače, brod je plovio pod nizozemskom zastavom. Dugačak je 60 metara s gazom od 6,5 metara, a sagrađen je 2006. godine. Dizajnirali su ga kao plovilo za pomoć i dostavu robe naftnim i plinskim terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.