News

Komentari 11

Brodu Tankerske plovidbe, koji vrijedi 52 milijuna dolara, otkazao je pogon u Bosporu

Brodu Tankerske plovidbe, koji vrijedi 52 milijuna dolara, otkazao je pogon u Bosporu

Ubrzo nakon incidenta brod je uspio osposobiti pogon, dignuto je sidro i posada ga je uspješno provela kroz tjesnac. Korišten je pogon broda, a pratio ga je jedan remorker, napisali su iz kompanije u priopćenju

Tankerska plovidba prijavila je kako je u petak, oko 19.20 sati po lokalnom vremenu, njihov brod Rava ostao bez pogona dok je prolazio kroz tjesnac Bospor. Odmah nakon incidenta, bačeno je sidro, a zapovjednik je o svemu obavijestio lokalne vlasti.

Napisali su to iz hrvatske tvrtke Tankerska plovidba (TP) u službenom izvješću jutro nakon incidenta kraj turske obale. Tanker Rava, dug 249 metara i vrijedan 52 milijuna dolara, nekontrolirano je plovio prema obali. U akciju je, prema turskim medijima, krenulo osam remorkera te su ga uspjeli zaustaviti 300 metara od kopna. 

Prema izvješću TP-a, zahvalili su se lokalcima na pomoći, no ne spominju dramu koja se odvijala u tjesnacu.

- Ubrzo nakon incidenta brod je uspio osposobiti pogon, dignuto je sidro i posada ga je uspješno provela kroz tjesnac. Korišten je pogon broda, a pratio ga je jedan remorker. Nakon prolaska, brod se usidrio na Alpha sidrištu - piše u priopćenju.

Ozlijeđenih nema, kao ni štete na brodu i onečišćenja u okolišu. Dodali su kako detaljno istražuju incident te će surađivati s turskim vlastima.

- Više informacija bit će objavljeno čim nam one postanu dostupne - piše na kraju priopćenja.

Podsjetimo, naš tanker bio je na ruti Novorosijsk (Rusija) – Cartagena (Španjolska). Radi se o novom plovilu kojeg je TP preuzela 2017., na 62. rođendan kompanije. Izgrađen je u južnokorejskom brodogradilištu Sungdong. Nosivost mu je 114.000 tona, a opremljen je za plovidbu po ledu. Kuma broda bila je Lidija Magaš, kćerka preminulog direktora Jose Magaša, koju je posada tada  dočekala s cvijećem.

Najčitaniji članci