Obavijesti

News

Komentari 70

Broj gladne djece raste: 'Vlada zna za problem, ali ne djeluje'

Broj gladne djece raste: 'Vlada zna za problem, ali ne djeluje'
1

Pravobraniteljica za djecu smatra da Vlada mora naći dugotrajno rješenje za problem gladne djece. Dodaje, da se upravo na stavkama za djecu uzima najviše

VIDEO

Broj socijalno-ugroženih obitelji koje ne mogu svojoj djeci osigurati osnovne potrebe svake godine raste, mi stalno na to upozoravamo, rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić odgovarajući na pitanje ima li u školama u Hrvatskoj gladne djece.

- Stalno dobivamo upite od takvih obitelji. Ako je obitelj siromašna postavlja se pitanje preživljavanja  - ima li roditelj čime platiti obrok svom djetetu. Danas se sve naplaćuje što znači da djeca nemaju jednake mogućnosti, iako su im Ustavom zajamčena - rekla je Jelavić gostujući u emisiji Dnevni red na 24sata TV.

Dodaje kako se sredstva za djecu olako prenamjenjuju za druge potrebe. Zbog toga Jelavić predlaže uspostavu tzv. dječjeg proračuna.

Niz godina upozoravamo na potrebu uspostave takvog proračuna tako da se točno zna na koje se stavke za djecu novac troši - rekla je dodajući da je nužno da je donijeti dugoročna rješenja.

Na Vladi je velik i ozbiljan zadatak da pronađe rješenje

Pritom Jelavić naglašava da rješenje treba pronaći vlast, odnosno svaki resor za sebe.

- Mora se uspostaviti trajan i kontinuiran način zadovoljavanja dječjih potreba. Ajmo najprije evidentirati koliko je gladne djece i istražiti koji su najbolji načini da se problem riješi - rekla je pravobraniteljica za djecu te dodala da je na Vladi velik i ozbiljan zadatak da pronađe rješenje kako ni jedno dijete ne bi patilo zbog siromaštva.

Jelavić smatra da nije dobar pristup dati svima besplatan obrok jer bi se time smanjile mogućnosti onog dijela djece koja zbilja imaju potrebu za tim. Iako nije u svom radu vidjela da je bilo podsmijeha političara na ovu temu, ističe da je glavni problem neaktivnost.

- Političari su svjesni da ima gladne djece, mogu to vidjeti u svom okruženju. Želim apelirati na sve one koji donose odluke da vode računa o dječjim potrebama, da im jednog dana ne bude žao da su propustili donijeti pravu odluku. Ukoliko ne promišljamo na taj način, kazna će nas stići kad tad - poručila je.

Institucije koje brinu o djeci su korektiv vlasti

Na kraju, Jelavić je kazala da je nužno postojanje institucije dječjeg pravobranitelja jer služi kao korektiv vlasti.

- Djeca su iznad i izvan politike. Svatko tko se bavi zaštitom dječjih prava ne smije biti podložan interesima i utjecajima. Zadaća pravobranitelja je da bude korektiv vlasti, da otvoreno govori o problemima i traži njihovo ispravljanje.

31. ožujka Mili Jelavić ističe osmogodišnji mandat na mjestu pravobraniteljice za djecu. Iako se ponovo kandidirala, kaže da neće biti izabrana na funkciju jer će Vlada svoj glas dati drugom kandidatu.

Ako znate za ovakve slučajeve gladne djece u školi ili slične probleme u školskom sustavu javite nam se na besplatni telefon: 0800 242424, ili na e-mail: reporter@24sata.hr


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...