News

Komentari 0

Brojne zemlje šalju Ukrajini vojnu i humanitarnu pomoć

Brojne zemlje šalju Ukrajini vojnu i humanitarnu pomoć

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u četvrtak, više je vlada najavilo slanje vojne ili humanitarne pomoći toj zemlji

A šef europske diplomacije Josep Borrell u nedjelju je kazao da se pozivu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe o isporuci oružja Ukrajini dosad odazvalo 17 europskih zemalja.

Zemlje Europske unije počele su isporučivati "znatne" količine oružja Ukrajini pomažući joj u obrani od golemih ruskih napada, kazali su u nedjelju europski čelnici.

Isporuke su obavljene već u subotu, a nastavljaju se u nedjelju, "znatne su i omogućit će Ukrajincima da se brane", navode čelnici na koje se poziva agencija France presse.

Videokonferencija ministara vanjskih poslova Europske unije sazvana je za 18 sati u nedjelju i na tom će sastanku e Europljani koordinirati inicijative, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell.

Ministri će razgovarati o novim ekonomskim sankcijama koje su najavili Europska komisija i velik broj europskih zemalja te Europska komisija, dodao je Borrell.

"Radi se ponajprije o isključenju ruskih banaka iz sustava SWIFT, sprječavanju Središnje ruske banke da se koristi deviznim rezervama i djelovanju protiv osoba i entiteta koji pomažu (Rusiji) ratovati u Ukrajini", rekao je.

Za isporuke oružja i odluke o zatvaranju zračnog prostora za ruske zrakoplove, zemlje članice za sada djeluju individualno.

Oružje koje šalju u pomoć Ukrajini one uzimaju iz nacionalnih rezervi i za sada se 17 europskih zemalja odazvalo pozivu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, rekao je Borrell.

O svim tim pošiljkama obavještava se NATO koji ih popisuje.

Ministri će na sastanku danas predvečer razgovarati o mogućnosti da se koriste Europskim mirovnim mehanizmom, instrumentom koji je izvan zajedničkog proračuna EU i raspolaže se pet milijarda eura.

Na taj bi se način refundiralo zemlje članice koje su posegnule u vlastite rezerve oružja, objasnili su europski čelnici.

Naoružanje ide iz nacionalnih zaliha, no odluke o isporuci se koordiniraju. Slijedi pregled:

Sjedinjene Američke Države

Washington je u subotu najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od 350 milijuna dolara, što čini sveukupno više od milijarde dolara pomoći u proteklih godinu dana.

Njemačka

Pristavši na isporuku oružja Ukrajini Njemačka je prekršila svoje dosadašnje pravilo, odnosno svoju politiku zabrane izvoza bilo kakvog oružja u zone sukoba.

Berlin je odobrio da se Kijevu isporuči 1000 protutenkovskih raketnih bacača, 500 projektila zemlja-zrak Stinger i 9 haubica. Najavili su i da će Ukrajini isporučiti 14 oklopnih vozila te 10.000 tona goriva.

Francuska

Francuska je u subotu navečer odlučila ukrajinskim vlastima isporučiti dodatnu obrambenu opremu, kao i pomoć u obliku goriva.

Glavni stožer francuske vojske ranije je izvijestio da je i ranije sudjelovao u isporuci oružja Kijevu, a Ukrajina je, prema riječima njezina veleposlanika u Parizu, posebno tražila "sredstva protuzračne obrane i zaštite".

Belgija

Belgija je najavila da će ukrajinskoj vojsci osigurati 2000 strojnica i 3800 tona goriva.

Nizozemska

Nizozemsko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajini u subotu "isporučilo" snajperske puške i kacige.

U pismu upućenom nizozemskom parlamentu ministarstvo navodi da će Ukrajini isporučiti "200 protuzračnih projektila Stinger što je prije moguće".

Nizozemska je najavila i isporuku humanitarne pomoći (hrane, vode i medicinskih potrepština za izbjegle) u vrijednosti od 20 milijuna eura.

Češka Republika

Češka, koja je već odobrila donaciju Kijevu od 4000 topničkih granata, u subotu je objavila da će u predstojećim satima Ukrajini poslati arsenal od 30.000 pištolja, 7000 jurišnih pušaka, 3000 mitraljeza i nekoliko desetaka snajperskih pušaka te milijun metaka, sve u vrijednosti od 7,6 milijuna eura.

Krajem siječnja Prag je već odobrio donaciju Kijevu od četiri tisuće topničkih granata u vrijednosti od 1,5 milijuna eura koje tek trebaju biti isporučene.

Portugal

Portugal će Ukrajini isporučiti "prsluke, kacige, naočale za noćni vid, granate, streljivo različitih kalibara" te "automatske puške G3".

Grčka

Grčka će Ukrajini poslati "opremu za obranu" i humanitarnu pomoć. Nisu objavljene pojedinosti o vrsti opreme koja će se isporučiti.

Rumunjska

Rumunjska vlada Kijevu će poslati "gorivo, pancirke, kacige, streljivo i ostalu vojnu opremu u vrijednosti od 3 milijuna eura".

Ministarstvo obrane je objavilo i da je jedanaest rumunjskih vojnih bolnica spremno za prihvat ranjenih Ukrajinaca.

Italija

Italija je ukrajinskoj vladi uplatila 110 milijuna eura pomoći, što je "konkretan znak solidarnosti i potpore", tvitao je u nedjelju talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, ne objavivši pojedinosti.

Španjolska

Španjolska će Ukrajini poslati 20 tona pomoći, uglavnom medicinske opreme i obrambene opreme, poput pancirnih odijela.

Izrael

Izrael će osigurati 100 tona humanitarnog materijala. Riječ je o "pročišćivačima vode, medicinskoj opremi, lijekovima, šatorima, dekama i vrećama za spavanje te ostalim potrepštinama koje će pomoći civilima koji se zateknu na hladnoći izvan svojih domova".

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci