Obavijesti

News

Komentari 953

Rusija i Ukrajina pregovarat će sutra. Nove satelitske snimke: Ruski konvoj ide prema Kijevu

Rusija i Ukrajina pregovarat će sutra. Nove satelitske snimke: Ruski konvoj ide prema Kijevu
5

Ukrajinski predsjednik istaknuo je da je pristanak na pregovore rezultat razgovora s Lukašenkom

Najvažniji događaji: 

Gledajte specijalnu emisiju o ratu na 24sata:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.54

Johnson nije siguran da je Putin iskren oko pregovora 

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je Putinovo spominjanje nuklearnog oružja odvraćanje pažnje od onoga što se događa u Ukrajini.

Pohvalio je Ukrajince što su uzvratili Rusima jače nego što su očekivali. 

- Ovo što se događa na europskom kontinentu je apsolutna katastrofa - rekao je.

Johnson je izrazio sumnju u najavljene pregovore izneđu Ukrajine i Rusije, kaže da nije vidio ništa što bi sugerirali da je Putin iskren u svom pozivu na pregovore.

EU daje 450 milijuna eura za ukrajinske oružane snage 

Europska unija namijenit će 450 milijuna eura za ukrajinske oružane snage za nabavu naoružanja te još 50 milijuna za nabavu zaštitne opreme i goriva, a neke su članice spremne dati Ukrajini borbene zrakoplove, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Postignut je dogovor da se osigura oružje za ukrajinsku vojsku u vrijednosti od 450 milijuna eura te još 50 milijuna za zaštitnu opremu i gorivo”, izjavio je Borrell nakon virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

To je prvi put u povijesti da EU financira kupovinu naoružanja. “Danas je srušen još jedan tabu, a to je da EU nikad neće trošiti sredstva za nabavu naoružanja napadnutoj državi”.

Borrell je rekao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da su im potrebni zrakoplovi kojima bi znali upravljati ukrajinski piloti. “Neke zemlje članice imaju takve zrakoplove i mi ćemo ih poslati zajedno s potrebnim naoružanjem”, rekao je Borrell.

Za sutra je zakazan i Izvanredni sastanak ministara obrane država članica, na kojem će se također razgovarati o pomoći Ukrajini.

Borrell je rekao da su ministri vanjskih poslova podržali prijedloge koje je ranije predstavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. To su zatvaranje zračnog prostora za ruske zrakoplove, zabrana ruskih državnih medija koji šire propagandu te novi paket sankcija protiv Bjelorusije, koja aktivno pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu. Budući da je ovaj sastanak bio virtualan i neformalan, odluke sa zakonskom snagom bit će uskoro donesene na nadležnim tijelima EU-a.

Visoki predstavnik Borrell je upozorio da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da je stoga potrebno obratiti posebnu pozornost u Moldaviji, Gruziji i zapadnom Balkanu.

22.50

Senegalac pobjegao iz pakla Harkiva: 'Trebao sam postati liječnik, a sada je sve gotovo...'

Ima 25 godina i stigao je iz spaljenog Harkova. Senegalac, u Ukrajinu ga je prije šest godina odnijela stipendija za medicinski fakultet. Govori šest jezika. Htio je postati kardiolog. 

- Ovo mi je trebala biti zadnja godina, samo mi je nekoliko mjeseci ostalo do diplome. Sad je sve gotovo. Ne znam kako ću završiti školu. Ne znam mogu li uopće zadržati stipendiju. Neću biti liječnik - vrti glavom polomljeni student. Posljednja tri dana je u pokretu, prehodao je desetke kilometara.

Cijelu reportažu našeg novinara Denisa Mahmutovića u Ukrajini pročitajte OVDJE.

Ruski brod ostao je bez goriva: 'Zaboravite politiku'; Gruzijska posada: 'Gonite se u k***c!'

Bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji Olexander Scherba na svom je Twitter profilu objavio video koji navodno prikazuje razgovor gruzijskoga opskrbnog broda s ruskom posadom.

Čovjek koji se predstavio kao prvi časnik gruzijskog plovila, a ruskom pomorcu je rekao kako mu se čini da vidi ruske oznake na brodu te ga pitao jesu li iz Rusije. 

"Da, mi smo Rusi, ruska posada", odgovorio mu je sugovornik preko radija na engleskom.

"Ako ste Rusi, mi vas odbijamo opskrbiti. Ruski brode, goni se u k****c", kazao je gruzijski pomorac koji je odbio dotočiti gorivo ruskoj posadi.

"Prokleti okupatori", rekao je gruzijski kolega pomorac.

"Uz dužno poštovanje, ostavimo politiku po strani, mi smo ostali na benzinskim parama", rekao je Rus Gruzijcu, no ovaj mu je opet odgovorio.

"Ako ostajete bez goriva, onda slobodno možete uzeti vesla i veslati. Slava Ukrajini, slava herojima", poručio im je gruzijski pomorac.

22.44

Ukrajina tužila Rusiju na Haaškom sudu i odbacila optužbe za genocid

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina počinila genocid u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini i rekao da je invazija stoga opravdana kako bi se genocid zaustavio.

U podnesku Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu u kojem je odbacila optužbe za genocid, Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine. ICJ je u nedjelju potvrdio da je primio zahtjev.

ICJ je sud Ujedinjenih naroda za rješavanje sporova između država, a Kijev kaže da se dvije strane spore oko značenja Konvencije o genocidu iz 1948., ugovora koji su obje potpisale. Kijev je od suda zatražio da presudi o neslaganju oko "postojanja djela genocida" i ruske tvrdnje da ima zakonsko ovlaštenje za poduzimanje vojne akcije protiv Ukrajine.

Predmeti pred najvišim sudom UN-a općenito traju godinama, ali rasprave o privremenim mjerama u prošlosti su se održavale u roku od nekoliko tjedana od podnošenja zahtjeva.

Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože Rusiji da "odmah obustavi vojne operacije započete 24. veljače 2022. koje kao svoju navedenu svrhu i cilj imaju sprečavanje i kažnjavanje navodnog genocida u Luhanskoj i Doneckoj oblasti Ukrajine".

Ukrajina je ranije nastojala uključiti još jedan sud u Haagu, Međunarodni kazneni sud (ICC), koji se bavi optužbama za ratne zločine protiv pojedinaca.

Nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i naknadnih borbi u istočnoj Ukrajini između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vladinih snaga, Kijev je prihvatio nadležnost ICC-a za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na njegovu teritoriju od veljače 2014. godine.

U prosincu 2020. Ured tužitelja objavio je da ima razloga vjerovati da su ratni zločini i drugi zločini počinjeni tijekom sukoba.

Službeni zahtjev za otvaranje potpune istrage nije podnesen sucima, ali tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije i rekao da bi sud mogao istražiti navodne zločine koji proizlaze iz trenutne situacije.

Komentari 953