News

Komentari 2

EU će Ukrajini financirati kupovinu oružja, goriva i medicinskih potrepština

EU će Ukrajini financirati kupovinu oružja, goriva i medicinskih potrepština

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, sazvao je izvanredni virtualni sastanak šefova diplomacija država članica EU-a kako bi organizirali potrebne mjere pomoći Ukrajini

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u nedjelju da će predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva.

- Predložit ću ministrima vanjskih poslova EU-a korištenje Europskog mirovnog mehanizma za dvije mjere hitne pomoći. Cilj tih mjera je financiranje opskrbe ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja se žestokim otporom bori protiv ruskih osvajača te osigurati hitne potrebe u ostalim materijalima, poput goriva i medicinskih potrepština - izjavio je Borrell, koji je za nedjelju navečer sazvao izvanredni virtualni sastanak šefova diplomacija država članica EU-a.

Europskim mirovni mehanizam je izvanproračunski instrument koji omogućava Europskoj uniji da hitno djeluje za potporu globalnom miru i sigurnosti kroz pomoć koja ima vojne i obrambene implikacije.

Taj prijedlog je uslijedio nakon izravnog zahtjeva ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe.

Ministri će na virtualnom sastanku razgovarati o oštrijim sankcijama koje je u subotu najavilo više država i Europska komisija.

Te mjere uključuju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a te sprječavanje ruske središnje banke da koristi svoje međunarodne rezerve.

 

 

Najčitaniji članci