Obavijesti

News

Komentari 127

Užasno smaknuće u podrumu: Poslije su se hvalili ubojstvom

Užasno smaknuće u podrumu: Poslije su se hvalili ubojstvom
1

Na današnji dan prije 25 godina ubijen je don Ivan Burik iz Tovarnika, jedini svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Streljali su ga u podrumu župnog ureda pripadnici četničke postrojbe “Dušan Silni”

VIDEO

Velečasnom Ivanu Buriku Tovarnik je bio prva i posljednja župa. Bio je zaljubljen u Srijem, a u rodnome mjestu Antuna Gustava Matoša službovao je 28 godina, iako je u više navrata mogao otići. Pogotovo kad je zapucalo, pa kad se Tovarnik iz mjesta pjesnika počeo pretvarati u mjesto ubojica. Župnik, vlč. Ivan Burik ostaje u Tovarniku, zajedno sa župljanima koji još nisu izbjegli. Sve to on je predvidio i izrekao na mladoj misi vlč. Grge Grbešića, 21. srpnja 1991. godine, uoči same agresije - kaže nam Antun Ivanković, predsjednik udruge Ante Starčević - Tovarnik.

Ivan Burik

Don Ivan Burik (na slici) sa zadnjom generacijom prvopričesnika u ljeto 1991. godine

U tim dramatičnim događanjima snaga i moć Burikovog rasuđivanja, nastavlja priču Ivanković, dolaze do punoga izražaja. Pokušava oko sebe okupiti preostale župljane i obnoviti srušeno. Osobito se ističe njegovo nastojanje da u pregovorima s oficirima neprijateljske vojske spasi što se spasiti dade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve to suludi jahači Apokalipse sprečavaju ubivši ga mučki, s leđa, u župnome stanu. Ubili su ga oni koji su u njegovim molitvama pred Bogom stajali, ne znajući da time nisu uništili njega, nego sebe upropastili - ističe Ivanković

Ivan Burik

Mnogim je župljanima te 1991. godine velečasni Burik pomogao da se izvuku na sigurno. No, on nipošto nije želio napustiti Tovarnik, obilazio je one koji su ostali, hrabrio ih i skupa s njima molio. Istina, pod pritiskom agresora bio se privremeno preselio u Sot, u Vojvodinu, kod prijatelja vlč. Petra Šokčevića, no svaki dan se morao po naredbi okupacijskih vlasti vraćati u Tovarnik i prijavljivati u njihovu miliciju.

Velečasni Burik iz Sota se prema okupiranom Tovarniku zadnji put uputio 7. listopada 1991. godine. Došli su po njega i odveli ga da se nikad ne vrati. Bile su mu 63 godine.

Mučenička smrt

- Bio mu je obećan život, a dočekala ga je mučenička smrt. U podrumu župnog ureda strijeljali su ga pripadnici četničke postrojbe “Dušan Silni”. Prvi metak je, ispalio četnik Kosta Gvozdenov iz Vršca. I nije ga bilo teško otkriti. Hvalio se poslije po Lovasu kako je “ubio ustaškoga popa”. A i Burikovu kapu, svećenički biret, danima nije skidao s glave. Nakon ubojstva mučenika Ivana Burika u njegovo beživotno tijelo pucao i Petronije Stevanović iz Pančeva - kaže nam Ivanković

Četnik Petronije Stevanović

Petronije Stevanović iz Pančeva (na slici)

Prema Ivankovićem riječima, naime, dr. Ljeposava Stanimirović i dr. Dragan Martinović odrađivali su prljavi posao za okupatorsku vlast, pa su, bez pregleda i danima nakon stvarne smrti, potpisivali lažne smrtovnice. O tome, ističe Ivanković,  mogu posvjedočiti i preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, već u rujnu 1991. pokopali ubijene branitelje i civile.

- Mrtvozornici dr. Ljeposave Stanimirović i dr. Dragana Martinovića kako bi zataškali 1991. pokolj u Tovarniku, izdavali su lažne potvrde o okolnostima smrti svećenika Ivana Burika i mučki ubijenih mještana i to naknadno, bez pregleda tijela ubijenih - tvrdi Ivanković.

Sahranjen s ostalim ubijenim mještanima

Više preživjelih tovarničkih logoraša, među kojima i Pavo Mijoković, svjedoči da su mještani našli velečasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu.

Ivan Burik

- Otkopčao sam mu vestu – doslovce je izjavio – i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana - kaže nam Ivanković.
On i ovom prilikom poziva nadležne institucije Republike Hrvatske da rasvijetle zločin nad svećenikom Ivanom Burikom i drugim mještanima Tovarnika koji su ubijeni u egzekucijama nakon okupacije sela.
- Počinitelji za ubojstva u Tovarniku još nisu procesuirani niti kažnjeni - zaključuje Ivanković.

Utrka u spomen na velečasnog Burika

Memorijalna utrka Vukovar - Tovarnik u spomen na velečasnog Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata

I ove godine maraton za župnika Burika

Iz središta Vukovara, put 27 kilometara udaljenog Tovarnika, u subotu su krenuli sudionici osme Memorijalne utrke Vukovar-Tovarnik, koju u povodu 25. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika trči sedamdesetak trkača u organizaciji Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika i Maraton klub “Hrvatski sokol” iz Osijeka.

Uoči starta utrke, njezini sudionici pomolili su se ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a očekuje se kako bi u Tovarnik trebali stići oko 15 sati kada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.

 U tovarničkoj župnoj crkvi Sv. Mateja, apostola i evanđeliste misno slavlje navečer će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović