Obavijesti

News

Komentari 92

Brzinski: Mađari izbjeglicama presuđuju u roku sat vremena

Brzinski: Mađari izbjeglicama presuđuju u roku sat vremena
3

U deset dana mađarski sud u Szegedu donio je odluku u 176 slučajeva, osuđujući izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka na protjerivanje. Nitko nije oslobođen optužbi

VIDEO

Sud u mađarskom Szegedu zamrznuo je sve druge postupke i isključivo se bavi ubrzanim donošenjem odluka o kažnjavanju izbjeglica koji nezakonito prelaze ogradu s bodljikavom žicom na granici sa Srbijom, javlja Reuters.  

U deset dana nakon 15. rujna, kad je na snagu stupio nov i strog zakon, sud je donio odluku u 176 slučajeva, osuđujući izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka na protjerivanje iz Mađarske

Nitko nije oslobođen optužbi, a podnijeto je samo 10 žalbi. 

Abdul iz Afganistana je uhvaćen s još dvojicom muškaraca dok se penjao preko ograde 21. rujna, sva trojica su protjerana na godinu dana. 

- Mi ne želimo ići u Srbiju, ali presuda kaže, ne, vi morate ići u Srbiju - rekao je Abdul za Reuters dok je čekao da ga policija odveze nakon brzog postupka. Poput drugih osuđenih na protjerivanje, Abdul će biti u pritvoru policijskog kampa 72 sata, što se može produžiti do 60 dana "ukoliko ne postoje uvjeti za protjerivanje". 

Ročište za Abdula bilo je zakazano za 15 sati 23. rujna, ali je sudac odlučio riješiti sva tri slučaja odjednom u 13 sati jer su muškarci uhvaćeni zajedno u istom kaznenom djelu, govore isti jezik i imaju istog odvjetnika. 

- To ubrzava postupak - rekao je sudac Csaba Juhasz ispred kojeg su stala trojica muškaraca; Abdul, Mummand i Said dok je tužitelj brzo čitao optužnicu. Potom je pročitana pisana izjava priznanja nakon čega su dvojica optuženih rekla da su znali da čine kazneno djelo prelaskom preko ograde i da zbog toga žale. 

Sudac je nakon toga pročitao izvješća dvojice policajaca, nakon čega je tužiteljica Szilvia Kiss-Szabo zaključila: 'Može se reći, bez sumnje, da su optuženi počinili zločin'.  

Javni pravobranitelj je potom citirao ženevske konvencije uz argument da se Srbija ne može smatrati sigurnim mjestom za izbjeglice i da su sva trojica počinila 'zločin iz nužde' zbog čega bi trebali biti oslobođeni.

Sudac je rekao da bez obzira na državljanstvo i školovanje 'svi odrasli muškarci' trebaju znati da je prelazak ograde kršenje pravila. 

- Također, na teritoriju Mađarske (...) ako se susjed susjedu popne preko ograde na način na koji to nije dopušteno on čini zločin ili u najmanju ruku prekršaj - rekao je i odbacio navode obrane. 

- Mi prihvaćamo i razumijemo da su oni pokušali ostati u Europi, ali to se može postići na brojne druge načine. U njihovom slučaju oni su to pokušali postići zločinom... zbog čega vjerujemo da je protjerivanje na godinu dana definitivno proporcionalno i neophodno da bi se ostvario cilj kaznenih mjera - rekao je sudac. 

Sud se prije odluke povukao na desetak minuta, a suđenje je završilo u roku od oko sat vremena, navodi Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 92

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak