Obavijesti

News

Komentari 15

Bubaš: Prva doza cjepiva bit će dostupna krajem godine

Bubaš: Prva doza cjepiva bit će dostupna krajem godine

Kod nas u Hrvatskoj uvijek bolje rezultate daju cjepiva koja su obavezna, ali onda su već desetljeća u primjeni, rekla je Bubaš te dodala kako će se ona zasigurno cijepiti

VIDEO

Možemo očekivati efekte novih mjera, tri tjedna je dovoljno da možemo reći kakav trend ćemo svjedočiti. Ali ne očekujem neka značajna poboljšanja s obzirom na ovoliki broj zaraženih, ipak sam mišljenja da će biti potrebno jedno dulje vrijeme. Vidjet ćemo zapravo kroz tri tjedna, teško je to sve projicirati, rekla je Marija Bubaš za N1. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

anesteziologinja iz KB Dubrava 00:43

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatra kako je maksimalnih korištenjem svih resursa moguće doći do plafona od 20 tisuća testiranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako padne broj zaraženih i ako uspijemo prekinuti lance zaraze, možda i nećemo morati dostizati taj plafon. Trenutno je 28 mjesta za testiranje u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo uspjeti kontrolirati ovu epidemiju učinkovitije - kazala je. 

Objasnila je kako je u mnogim zemljama polemika, da se brzi testovi ne ubrajaju u statistiku zaraženih, 'in'. 

Još danas možete popiti kavu u kafiću. Sljedeća je 21. prosinca
Još danas možete popiti kavu u kafiću. Sljedeća je 21. prosinca

- Kada je krenula pandemija, ECDC je postavio definiciju postavljanja slučajeva, koja uključuje samo PCR. Sada će se ići u tom smjeru da brzi testovi ne budu samo pomoć u otkrivanju zaraza, već da se uvedu u definiciju - objasnila je te dodala kako se najprije bi se moralo dobiti zeleno svjetlo ECDC-a i postupanje bi moralo biti isto za cijelu Europu, napominje. 

- Mi evidentiramo te testove, znamo za sve testove i znamo rezultate, oni se koriste za prekidanje lanaca zaraze. Ne možemo ih prikazivati suprotno nekim smjernicama za testiranje - pojašnjava Bubaš. 

Cijene PCR testiranja 

- Vjerujem da će se sada ići u tom smjeru da će se smanjiti cijena te metode testiranja i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme ići u tom smjeru - rekla je Bubaš. 

Kazne za nepoštivanje mjera 

- Sada, nakon toliko mjeseci epidemije nastao je pandemijski zamor. Mislim da su ljudi nakon više mjeseci zasićeni svega. Ja ne mogu govoriti o sankcijama. Mislim da to može imati učinak revolta i otpora. Zajedništvo i razumijevanje je uvijek kvalitetnije i daje bolje rezultate. Ne treba s blagim simptomima ići u društvo i na posao, to je puno važnije od kazni - objašnjava Bubaš. 

Beroš: 'Nema čarobnog štapića i idealne situacije. Ove mjere su rezultat analiza i promišljanja'
Beroš: 'Nema čarobnog štapića i idealne situacije. Ove mjere su rezultat analiza i promišljanja'

Prediktivne mjere i cjepivo 

Govoreći o prediktivnim mjerama, rekla da misli da je dobro uvijek reći što se očekuje.

- Za ove mjere zna se da će trajati tri tjedna, a najavilo se da će se možda i produljiti. Jako je dobro okupiti ljude koji puno znaju i onda razmijeniti mišljenja. Tu koriste i predikcijski modeli, ali oni su samo jedan od modela. Oni mogu pomoći, ali ih oprezno treba razmatrati i treba znati koja su njihova ograničenja i njihovi nedostaci - rekla je Bubaš. 

Kad je cjepivo u pitanju, plan je da do kraja godine stignu prve doze u Hrvatsku, a pristizat će u valovima, otkrila je. 

'Arena ima salu za reanimaciju jer se zaraženi brzo urušavaju'
'Arena ima salu za reanimaciju jer se zaraženi brzo urušavaju'

- Kod nas u Hrvatskoj uvijek bolje rezultate daju cjepiva koja su obavezna, ali onda su već desetljeća u primjeni. Ja se ne osjećam pozvana da bi to komentirala, stručnjaci koji se time bave će imati dominantnu ulogu. Ako cjepivo bude dostupno i meni, ja ću se cijepiti - zaključila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a