Obavijesti

News

Komentari 34

'Budimo razumni, olakšajmo djeci i sad ukinimo maturu'

'Budimo razumni, olakšajmo djeci i sad ukinimo maturu'
1

Devet europskih zemalja, naglasila je u srijedu SDP-ova Sabina Glasovac, prolongiralo je maturu ili ju odgodilo, a nisu imale ni potres ni štrajk za razliku od nas. Odluku, dodala je, što prije treba donijeti

VIDEO

Mjesec dana nakon potresa i napuštanja školskih klupa, jedino što se zna o provođenju nastave i mature je da se ništa konkretno ne zna. Kao da nije bilo dovoljno neodlučnosti, zavlačenja i donošenja loših i pogubnih odluka u štrajku, kada smo zbog pogrešnih odluka Vlade izgubili mjesec dana, mi sad i dalje nastavljamo s takvim ponašanjem i vrtimo scenarije, poručila je u srijedu za saborskom govornicom SDP-ova Sabina Glasovac. 

Pozvala je ministarstvo obrazovanja i resornu ministricu Blaženku Divjak da konačno donesu odluku o maturi jer su roditelji i učenici u neizvjesnosti i panici. 

- Prije mjesec dana rečeno je kako će svi učenici morati polagati maturu na daljinu, mi tad upozoravamo da to ne rade jer sva djeca nemaju iste uvjete. Onda se odustane od te sulude ideje pa se razmišlja, razmišlja i razmišlja i dođe se jučer do ideje da će se provesti u lipnju, ali se ne zna još što će u maturi biti niti gdje gdje će se provesti jer koliko samo škola nije useljivo, koliko djece nema krov nad glavom. Pa se sad ide s drugom hibridnom idejom, puštaju se probni baloni bez da se to ispregovaralo s  ravnateljima, jedinicima lokalne samouprave, s epidemiolozima, bez da se postigao konsenzus - istaknula je poručivši kako je jasno da se neke stvari trenutno ne mogu predvidjeti, ali se odluke moraju donositi i u ovakvim najtežim situacijama. 

- Mi smo ovo što je ministrica jučer predložila predložili prije 20 dana kad je to bilo realno, da se prolongira matura, odustane od online mature i izostavi gradivo iz drugog polugodišta, ali danas to više nije realni scenarij, danas je to zakašnjelo i moramo tražiti nova rješenja - dodala je. 

'Neke zemlje prolognirale ili odgodile maturu, a nisu imale štrajk ni potres'

Devet europskih zemalja, naglasila je, prolongiralo je maturu. Neke su ju ukinule, neke ukinule dijelove mature...

- Velika Britanija i Nizozemska su ju otkazale, Švicarska, Francuska, Malta i Švedska su ukinule dijelove mature. Donijeli su kakve takve odluke, mi ništa. Ove zemlje su odgodile i prolongirale maturu, a nisu imale ni potres ni štrajk - istaknula je Glasovac. 

Maturu ove godine, smatra, stoga u Hrvatskoj treba ukinuti i olakšati učenicima.  

- Ja sam veliki pobornik mature kao antikorupcijski model upisa na fakultete, ali mi smo danas u potpuno drugačijim okolnostima i hajdemo razmisliti da samo ove godine, u ovom posebnim uvjetima, ukinemo maturu, da s fakultetima ispregovaramo da ne provode selekcijske postupke i koliko je moguće da provedu belgijski model da svi uspiju upisati ono što žele i da se selekcija provodi nakon prve godine. A ondje gdje to možda nije moguće, možda na tri fakulteta, provedimo krajem kolovoza ili početkom rujna nacionalne kvalifikacijske ispite - poručila je bivša pomoćnica u ministarstvu obrazovanja. 

HNS-ov Stjepan Čuraj podsjetio je na ratne godine i izvanredno stanje u državi. 

- '92. godine nije bilo škole, ja sam tada bio u Osijeku i pohađao sam peti razred. Završio sam školu, taj peti razred, u dva ljetna mjeseca i nije me to spriječilo da sve ostale razrede prođem s odličnim. Mnogi moji kolege nisu osjetili taj problem - istaknuo je Čuraj poručivši kako nitko ne razmišlja kakve bi posljedice bile kad bi se ukinuli matura, prijemni ispit i omogućilo svima da mogu studirati što god žele. 

- Državna matura je izuzetan antikorupcijski instrument koji nam omogućava ravnomjerno vrednovanje, jednake uvjete. Ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija i rečeno je da je rok za provođenje mature, ako situacija to dozvoli, od 8. do 29. lipnja, čisto da se učenici pripremaju. Nitko ne može znati kakva će biti situacija s brojem zaraženih. Ali ne treba njima datum da se krenu pripremati, oni se pripremaju godinama i cijelo njihovo školavanje je priprema - poručio je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.