News

Komentari 0

Bugarska: Nakon napada na LGBT zajednicu, optužili su predsjedničkog kandidata

Bugarska: Nakon napada na LGBT zajednicu, optužili su predsjedničkog kandidata

Rasate, političar poznat po izraženim stajalištima protiv pripadnika LGBT zajednice zadržan je 72 sata nakon što mu je ukinut imunitet predsjedničkog kandidata

Krajnje desni nacionalistički kandidat za predsjedničke izbore 14. studenoga u Bugarskoj Bojan Rasate priveden je i optužen za huliganizam i nanošenje ozljeda pripadnicima LGBT zajednice tijekom vikenda u središtu Sofije, rekli su tužitelji u srijedu.

Rasate, političar poznat po izraženim stajalištima protiv pripadnika LGBT zajednice zadržan je 72 sata nakon što mu je ukinut imunitet predsjedničkog kandidata.

Nije priznao krivicu i odbio je dati izjavu, rekli su tužitelji.

"To su nedjela obilježena iznimnom smjelošću i nepoštivanjem demokratskih temelja države", naveli su tužitelji u priopćenju.

Skupina od desetak osoba koju je vodio Rasate upala je u klub Rainbow Hub tijekom skupa u subotu kasno navečer pri čemu je u lice udarena jedna osoba, prevrnuti su stolovi i police, navodi Zaklada Bilitis koja vodi taj centar.

Vodeće bugarske političke stranke osudile su taj napad, kao i 11 veleposlanstava zapadnih zemalja u Sofiji koja su napade nazvala "bezumnim" i u znak solidarnosti su u ponedjeljak posjetili klub Rainbow Hub.

Ranije osuđenom za kršenja javnog reda tijekom prve Parade ponosa 2008. u Sofiji, Rasateu prijeti pet godina zatvora.

Najčitaniji članci