Obavijesti

News

Komentari 1

Bugarska u listopadu ide na četvrte izbore u dvije godine

Bugarska u listopadu ide na četvrte izbore u dvije godine

Bugarski predsjednik Rumen Radev u ponedjeljak je odredio 2. listopada kao datum četvrtih parlamentarnih izbora u manje od dvije godine, nakon što je u lipnju pala reformistička vlada premijera Kirila Petkova

Radev je također imenovao bivšeg ministra rada Galaba Doneva za vršitelja dužnosti premijera od 2. kolovoza, do formiranja novog kabineta. Radev će prioritete nove vlade predstaviti u utorak, priopćio je njegov ured.

Bugarska se bori s rastom inflacije, problemima u nabavci plina i drugim posljedicama rata u Ukrajini. Imenovanje 55-godišnjeg Doneva, savjetnika premijera za socijalna pitanja, tumači se kao znak da će prioritet privremene vlade biti zaštita kućanstava od rasta cijena, prenosi Reuters.

Bugarska i Sj. Makedonija potpisale protokol za početak pregovora s Europskom unijom
Bugarska i Sj. Makedonija potpisale protokol za početak pregovora s Europskom unijom

To bi moglo uključivati vraćanje uvoza plina iz Rusije, prekinutog pod vladom Petkova koji je zauzeo strogi stav prema Moskvi nakon početka invazije.

Bivši premijer izopćio je 70 ruskih diplomata, optužujući ih za špijunažu, te je odbio plaćati ruski plin u rubljama, nakon čega je Moskva prekinula dotok plina Bugarskoj koja je u potpunosti ovisila o tom izvoru energenta.

Vlada Petkova, koja je na vlast došla obećanjima o borbi protiv korupcije, pala je samo šest mjeseci nakon preuzimanja vlasti.

Od tada je imala tri neuspješna pokušaja osiguravanja većine u parlamentu, produbivši time političku krizu koja bi mogla ugroziti milijarde eura iz fonda Europske unije za ekonomski oporavak, te poremetiti planove za uvođenje eura 2024. godine.

Prosvjednici blokirali Skopje zbog kompromisa s Bugarskom
Prosvjednici blokirali Skopje zbog kompromisa s Bugarskom

Ankete predviđaju da će izbori u listopadu ponovno dovesti do rascjepkanog sastava parlamenta. Centristički PP Kirila Petkova izjednačen je s GERB-om, strankom desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova.

Istraživanja pokazuju da stanke koje su činile koalicijsku vlast do lipnja nemaju veliku šansu formirati novu koaliciju nakon izbora, kao i da raste podrška nacionalističkim i proruskim strankama.