Obavijesti

News

Komentari 1

Bugarski socijalisti: Nećemo poduprijeti novu vladu Petkova

Bugarski socijalisti: Nećemo poduprijeti novu vladu Petkova

Obustavljamo bilo kakve pregovore sa strankom PP o formiranju nove vlade, kazala je čelnica socijalista i zamjenica premijera

Bugarski socijalisti, partneri vlade u odlasku premijera Kirila Petkova, kazali su u srijedu da zbog protjerivanja 70 ruskih diplomata neće poduprijeti novu vladu Kirila Petkova.

Mišljenje socijalista moglo bi ovu zemlju članicu Europske unije i NATO-a još više približiti novim izborima ujesen, četvrtim od travnja 2021.

Proruski socijalisti protjerivanje diplomata zbog sumnje na špijunažu smatraju neprihvatljivim.

"Obustavljamo bilo kakve pregovore sa strankom PP o formiranju nove vlade", kazala je čelnica socijalista i zamjenica premijera na odlasku Kornelija Ninova.

Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata iz svoje zemlje
Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata iz svoje zemlje

"Odluka o protjerivanju 70 ruskih diplomata neviđena je... Smatramo je potpuno neprihvatljivom", kazala je.

Ninova je rekla da je Petkov odluku o izbacivanju Rusa donio bez odobrenja vlade te da bi se njezina stranka mogla vratiti pregovaračkome stolu za formiranje nove koalicijske vlade s PP-om ako Petkov ne bude nominiran za premijera.

Predsjednik Rumen Radev, koji se ne slaže s reformističkim premijerom na odlasku, odbio je komentirati protjerivanja, kazavši da nema dovoljno detaljne informacije, no rekao je da se nada da je Petkov uzeo u obzir moguće posljedice.

Uoči saslušanja iza zatvorenih vrata u parlamentu oko protjerivanja, Petkov je kazao da je odluka donesena nakon zasjedanja državnog vijeća sigurnosti 9. lipnja te triju izvješća tajnih službi iz svibnja i lipnja.

Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik

"Čini se da je došlo do nesporazuma. Odluku o tome što se dogodilo nisam ja donio", kazao je Petkov za novinare.

Njegova vladajuća stranka PP pokušava prikupiti većinu za novu vladu nakon što je njegovoj vladi prošli tjedan izglasano nepovjerenja, no analitičari su bili skeptični da će u tome uspjeti još i prije odluke socijalista.

Nakon napada na Ukrajinu, Petkov je zauzeo neobično snažan proturuski stav za zemlju koja s Rusijom dijeli kulturološke, religijske i povijesne veze te godinama privlači ruske turiste.

Nije komentirao stajalište socijalista.

Bugarski parlamentarci izglasali su nepovjerenje tamošnjoj vladi
Bugarski parlamentarci izglasali su nepovjerenje tamošnjoj vladi