Obavijesti

News

Komentari 70

Bulj traži ostavku Vlade, Maras odgovore premijera Plenkovića

Bulj traži ostavku Vlade, Maras odgovore premijera Plenkovića
1

Gordan Maras (SDP) u ime kluba SDP-a rekao je da javnost zaslužuje odgovore.  Dodao je kako je 'Zdravko Marić u sukobu interesa i da nije mogao odvojiti svoj odnos s Agrokorom'

VIDEO

Najnovije tvrdnje Ivice Todorića objavljene na blogu navele su u četvrtak navečer u Saboru Mostovog zastupnika Miru Bulja da zatraži ostavku Vlade, SDP-ov Gordan Maras zatražio je odgovore od premijera Andreja Plenkovića o  Agrokoru, dok je HDZ-ov Branko Bačić upozorio kako su ti zahtjevi utemeljeni na Todorićevim tvrdnjama s bloga.

 "Svima je jasno da se ministar Zdravko Marić nije izuzeo u slučaju Agrokora, da je bio sam na sastanku s Ivicom Todorićem, da je bio na sastanku u Vladi s cijelim timom ljudi, donosio odluke i davao prijedloge", kazao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Mosta.  Podsjetio je da se Marić izuzeo iz slučaja Agrokor jer je ranije bio zaposlenik tog koncerna.

Upitao je stoga ministra Marića koji je sjedio u sabornici braneći izmjene Zakona o lokalnim porezima, je li bio na tim sastancima u Vladi na kojima je bio i Ivica Todorić.

"Ministre Mariću izađite za govornicu i kažite jeste li bili na sastancima u Vladi gdje je bio Ivica Todorić i jeste li raspravljali o slučaju Agrokor i jeste li bili sami na sastanku s Todorićem i davali smjernice kako da se ponaša. Ako ne demantira -  znači da je", zaključio  je Bulj.

 "Zbog ovoga mora otići cijela Vlada", dodao je.

Gordan Maras (SDP) u ime kluba SDP-a rekao je da javnost zaslužuje odgovore. 

  Dodao je kako je 'Zdravko Marić u sukobu interesa i da nije mogao odvojiti svoj odnos s Agrokorom te da je intenzivno komunicirao s Agrokorom, a  druge strane rekao je da se izuzima od svih odlučivanja'.

 Maras je zatražio sutra odgovore od premijera Andreja Plenkovića o komunikaciji između ministrice gospodarstva Martine Dalić, povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i Ivice Todorića.

"Zbog čega HDZ to skriva, ne daje odgovore i ignorira informacije", upitao je Maras.

 Po njegovu mišljenju riječ je o sukobu dvije frakcije HDZ-a, jedne koja je omogućila Todoriću 1990-ih stjecanje Agrokora, te drugoj interesnoj struji na čelu s ministricom Dalić.

HDZ: Ostavke tražite na temelju Todorićevih objava bez da itko zna je li to doista njegov blog

"Na temelju objava bloga Todorića, bez da itko zna je li to doista njegov blog, tražite ostavku Vlade i Plenkovića", odgovorio im je Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a.

Istaknuo je kako je sastanak u Vladi inicirao Mostov Božo Petrov i na njemu osobno nazočio. Petrov može objaviti što se tamo događalo, a HDZ je sve argumente o ministru Mariću i njegovoj ulozi u slučaju Agrokor rekao tijekom rasprave u Saboru o njegovom povjerenju, dodao je.

HDZ-ov zastupnik Bačić je također pozvao i da se pita zaposlenike Agrokora što misle o Zakonu o izvanrednoj upravi, takozvanom lex Agrokor.

"Lex Agrokor za mene osobno je najbolja intervencija bilo koje Vlade u hrvatsko gospodarstvo", istaknuo je Bačić.

 Zaključio je kako će Todorićeve objave na blogu vjerojatno imati i sudski epilog u obliku privatnih tužbi.

Zastupnici podržali odgodu uvođenja poreza na nekretnine

Zastupnici su u četvrtak u Hrvatskom saboru podržali odgodu uvođenja poreza na nekretnine uz nadu da se o tome više neće razmišljati dok se u Hrvatskoj ne stvore uvjeti za uvođenje tog poreza, iako je oporba izrazila bojazan od novih nameta, a SDP poručio da će se izuzeti od glasovanja.

Izmjenama Zakona o lokalnim porezima iz zakona se izbacuje porez na nekretnine, te izjednačava oporezivanje osobnih vozila i motocikala do 10 godina starosti, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić je naglasio kako Vlada jasno želi poslati poruku da razmišlja o poreznom rasterećenju a ne uvođenju dodatnih poreza, no oporba je ipak izrazila bojazan od novih nameta uz prozivke vladajućih da nisu vjerodostojni.

"Prema nacionalnom planu reformi iz 2017. godine koje je Vlada uputila Europskoj komisiji obećano je uvođenje poreza na nekretnine. Dakle treba jasno reći da se ovdje radi samo o odgodi poreza i da zapravo samo govorimo o jednom rebrendiranju poreza", kazao je SDP-ov Marko Vešligaj. Smatra da se porez na nekretnine neće ukinuti već samo drukčije nazvati kroz izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu.

"Loš film odbili smo gledali u 12.  mjesecu a odbit ćemo ga i sada gledati", rekao je Vešligaj i poručio da se će se SDP izuzeti od glasovanja kao što je napravio i prilikom glasovanja o poreznoj reformi.

Jedna je priča u Saboru , a praksa potpuno drugačija, ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid) kazavši da to nije vjerodostojno.  "Govorite o smanjenju poreza a u praksi se stalno povećavaju porezi", kazao je.

 Njegov stranački kolega Ivan Vilibor Sinčić naglasio je da će se Živi zid boriti protiv svih novih nameta za građane. "Više novca nećete uzeti građanima , borit ćemo se protiv toga".

Tomislav Žagar u ime Kluba Mosta pohvalio je ministra Marića što je došao u sabornicu i priznao da je pogriješio s porezom na nekretnine. "Stavljanje van snage poreza na nekretnine može se shvatiti kao pobjeda da slušamo građane", rekao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS i HSU) naglasila je da prvo treba stvoriti preduvjete za uvođenje poreza na nekretnine i tek onda ga uvesti, od evidencije nekretnina, sređivanje gruntovnice i katastra do ujednačavanja komunalnih naknada. "Ne smijemo plašiti naše građane porezom kada nismo spremni za njegovo uvođenje", kazala je.

Moraju li građani ispunjavati upitnike?

Kažimira Vardu (HMSH) zanimalo je hoće li brisanjem poreza na nekretnine građani i dalje biti obvezni ispunjavati obrasce o nekretninama koje su im tijekom ljeta slale općine i gradovi, na što mu je ministar Marić odgovorio da stupanjem na snagu izmjena zakona prestaje i obveza ispunjavanja tih obrazaca.

Iako, ističe Marić,   jedinice lokalne uprave imaju pravo i obvezu prikupljati te podatke radi ažuriranja evidencije. "I bez poreza na nekretnine lokalne samouprave imaju ingerenciju da to čine radi naplate komunalne naknade", rekao je.

"Građani nisu poligon za igrice, testove, analize, provjere.... Tko će odgovarati za stres građana zbog ispunjavanja tih upitnika?", upitao je SDP-ov Gordan Maras.

Nadovezao se Alen Prelec (SDP) koji je kazao da su građani zbunjeni, ali da su  zbunjeni i čelnici lokalnih jedinica jer ne znaju trebaju li slati upitnike ili ne.

Zastupnici su u četvrtak navečer podržali bez veće rasprave i izmjene Zakona o administrativnoj suradnja u području poreza između članica EU-a kao i prijedlog zakona o alternativnim investicijskim fondovima.

Podržali su i potvrđivanje protokola br. 15 kojim se dopunjuje Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Sabor u petak o 'novoj hrani' i pravilima za stavljanje na tržište EU

Sabor sjednicu nastavlja u petak kada će raspravljati o prijedlogu provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o 'novoj hrani', koja popisuje postupak odobravanje 'nove hrane' i pravila za njezino stavljanje na tržište Europske unije, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Novom hranom smatra se sva hrana koja se nije u značajnoj mjeri upotrebljavala za prehranu ljudi unutar Europske unije prije 15. svibnja 1997. , primjerice hrana koja se sastoji ili je proizvedena od mikroorganizama, gljivica ili algi ili koja je iz njih izolirana.
Tim zakonskim prijedlogom se zakonodavstvo Hrvatske usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 70

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti