Obavijesti

News

Komentari 3

Bura poharala Dalmaciju: U Makarskoj otpuhalo Toyotu

Bura poharala Dalmaciju: U Makarskoj otpuhalo Toyotu
1

Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h

VIDEO

U Dalmaciji puše najjača bura dosadašnjeg tijeka zime. Danima je vladalo natprosječno toplo vrijeme uz slaba do umjereno jugo, a onda je brza, ali intenzivna hladna fronta donijela zamjetnu promjenu vremena.

Bura podno Biokova, točnije kod Makarske otpuhao je Toyotu Yaris na betonski odbojnik uz cestu. Žena je vozila iz smjera Makarske prema Splitu, a nezgoda se dogodila oko 13.30 sati na području Veprica. Vozačica nije ozlijeđena, a na vozilu je nastala šteta, javlja Dalmatinski portal.

Prevrnuta Toyota kod Makarske

Ovisno o dijelu Dalmacije pušu jaka bura i tramontana s olujnim udarima. Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h. 

Na autocesti A1 kod Svetog Roka bura prevrnula prikolicu
Na autocesti A1 kod Svetog Roka bura prevrnula prikolicu

Iako su prvotni rezultati mjerenja pokazali da su pali rekordi u jačini bure, te da je na Biokovu izmjerna brzina od 270 km/h, najjača bura u povijesti Hrvatske, koja je srušila rekord od 21. prosinca 1998. godine s Masleničkog mosta, kada je zabilježen udar bure od 248 km/h (69,0 m/s), ipak se nisu pokazali točni.

- Prema prikazu podataka s naše automatske postaje na Biokovu vidljivom na našim mrežnim stranicama može se uočiti da je najveći izmjereni udar vjetra izmjeren 4. veljače 2020. iza 22 h (vrijednost je 66,8 m/s tj. 240 km/h). Na žalost (ili sreću) moramo ljubitelje meteo rekorda razočarati jer preliminarne analize upućuju na zaključak kako instrument na Biokovu, upravo zbog vremenskih (ne)prilika, ima teškoće u radu što je i očito prema zapisu grafa – prekidi tijekom mjerenja. Podatak o najvećem udaru vjetra koji trenutno možemo potvrditi za jučerašnji dan postignut je u 23:13 te iznosi 36,9 m/s tj. 133 km/h - rekli su za Dalmaciju Danas iz DHMZ-a.

Prevrnuti šleperi, vjetar nosio krovove i aute, čupao je drva...
Prevrnuti šleperi, vjetar nosio krovove i aute, čupao je drva...

Maslenički most tako ostaje nepokoreni šampion po jačini udara vjetra od 248 km/h. Drugi službeni najjači udar vjetra, također bure, zabilježen je na Paškom mostu, i iznosio je 65,2 m/s tj. 234,72 km/h. Treći najjači udar bure je izmjeren na Krčkom mostu i iznosio je 221,8 km/h, što se dogodilo za vrijeme ciklone Teodor, 11.11.2013.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...