News

Komentari 65

Ranjen u Kaštelima: Čabraja je ranjen i prošle godine. Tada je rekao da se sam upucao

Ranjen u Kaštelima: Čabraja je ranjen i prošle godine. Tada je rekao da se sam upucao

Do danas nisu utvrđene okolnosti ranjavanja Joze Čabraje u siječnju 2019. godine. Pištolj nikada nije pronađen, a pretpostavlja se da je to bio pokušaj atentata na Čabraju, koji je organizirala banda Željka Rajića

Jozo Čabraja je jedan od ranjenih u krvavom obračunu u Kaštelima u nedjelju navečer, a dosad ga je suparnička banda već dva puta pokušala likvidirati. U siječnju prošle godine dovezen je u splitsku bolnicu s prostrijelnim ranama trbuha i ruke.

POGLEDAJTE VIDEO: Životna priča Joze Čabraje

Dovezla ga je nepoznata muška osoba, a Čabraja je tada rekao da je isprobavao pištolj i sam se ranio u trbuh, no u tu priču policija nije povjerovala. 

Prema toj verziji priče, pištolj je bacio u more, a do ispaljenja je došlo prilikom repetiranja te je metak izletio iz cijevi, odbio se i okrznuo ga u trbušnom dijelu. Čabraja je rekao da nije znao da je metak ostao u cijevi. Osim rane na predjelu trbuha, koja je okarakterizirana kao lakša tjelesna te je pušten na kućnu njegu, Čabraja je imao i ozljedu lijeve ruke.

POGLEDAJTE VIDEO Tko je Jozo Čabraja?

Policija je pretražila Čabrajinu kuću u Kaštelima ne bi li pronašli pištolj iz kojeg se upucao. Pištolj nikada nije pronađen.

Međutim, ta je prva verzija priče već dan kasnije promijenjena. Njegov odvjetnik Željko Gulišija medijima je rekao da je razgovarao s Čabrajom, ali da se Čabraja ne sjeća što se dogodilo.

Iako je policija sumnjala u priču o samoranjavanju, do danas nisu utvrđene okolnosti ovog događaja, za koji se smatra da je bio prvi pokušaj atentata na Čabraju nakon ubojstva Marina Matijaša. Pretpostavlja se da ga je pokušala likvidirati suparnička banda Željka Rajića, kao i dva mjeseca kasnije.

U tom periodu se Čabraja branio sa slobode nakon što mu je u prosincu 2017. godine istražni zatvor zamijenjen mjerom opreza obveznog javljanja policiji jednom tjedno i zabranom približavanja svjedocima u postupku. Teretilo ga se za ubojstvo Marina Matijaša u lipnju 2014. godine u Kaštel Novom.

Predao se nakon nekoliko dana skrivanja, a proveo je u pritvoru nešto manje od maksimalnog roka od tri i pol godine. 

Čabraja je Matijaša ubio metkom u čelo.

Čabraja je koncem 2015. godine osuđen na 13 godina zatvora za njegovo ubojstvo. Vijeće suca Slavka Lozine zaključilo je da je ubio s neizravnom namjerom ustrijelivši Matijaša u glavu hicem iz pištolja pred osnovnom školom u Kaštel Novom u lipnju 2014. godine. Čabraja se branio da je pucao bez namjere da pogodi Matijaša.

Miranda Cikotic/PIXSELL

Vrhovni sud ukinuo je presudu početkom iduće godine te naložio novo suđenje. Utvrđena je bitna povreda odredaba kaznenog postupka zbog proturječja između izreke i obrazloženja presude.

Premda je Lozina osudio Čabraju da je ispalio hitac prema Matijašu svjestan da ga može usmrtiti, u obrazloženju je naveo da je pucao u skupinu mladića koji su bježali svjestan da nekoga od njih može lišiti života.

Lozina je odmah pokušao započeti s ponovljenim suđenjem, no Čabraju više nisu mogli držati u pritvoru. Sudac je kasnije prebačen na druge poslove, a Čabraju su pustili na slobodu nakon tri i pol godine pritvora koncem 2017. godine.