Obavijesti

News

Komentari 34

Čačić posjetio vjetroelektranu: Svaki okret se pretvara u eure!

Čačić posjetio vjetroelektranu: Svaki okret se pretvara u eure!
3

U izgradnji vjetroelektrane Pometeno brdo sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz RH. Sve ostale vjetroelektrane su izgrađene stranom opremom

VIDEO

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u ponedjeljak je obišao Končarevu vjetroelektranu na Pometenom brdu iznad Klisa vrijednu oko 200 milijuna kuna. Najavio je i nova ulaganja u proizvodnji električne energije kako bi se smanjio ogroman uvoz.

- Sad uvozimo 6 teravata  struje, mi smo 8. najveći uvoznik električne energije u svijetu. Stoga slijede ulaganja u Plomin s milijardu eura, pa  Senj-Kosinj s oko 600 - 650 milijuna eura, te plinske centrale od 500 MW od pola milijuna eura. Tijekom ove godine ugovorili smo i do kraja iduće će biti realizirano 270 megavata proizvedenih vjetrom, dva puta više nego je ukupno napravljeno u proteklih osam godina - rekao je Čačić.

Končar je na Pometenom brdu na 600 m nadmorske visine do ožujka  pokrenuo šest vjetroagregata. Projekt će dovršiti koncem godine puštanjem u rad svih petnaest "vjetrenjača" snage 1 MW i jedne od 2,5 MW,

- Ovdje se otvara prostor i za 20 megavata sunčeve energije koji bi se mogli realizirati u idućih 18 mjeseci. Ovo je jedina vjetroelektrana u Hrvatskoj gdje su korištene domaće čelične konstrukcije, što je ujedno i segment rješenja za brodogradnju, ali i industriju na kontinentu. Preko 80 posto ovdje ugrađenog je domaća komponenta. Nismo slučajno ovdje, ovo je brza investicija, svaki okret vjetrenjače se pretvara u eure. Povratak investicije je 8 i 9 godina, što je jako dobro. Ovo ćemo razvijati, ubrzati ćemo procedure oko zemljišta i dozvola, kazao je Čačić.

U izgradnji vjetroelektrane Pometeno brdo sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske. Sve ostale vjetroelektrane koje postoje u Hrvatskoj, poručili su iz Končara, izgrađene su sa stranom opremom. 

Čačić je na Pometenom brdu najavio kako će do kraja mjeseca biti objavljeni rezultati o investicijama u javnim tvrtkama postignuti do listopada. Očekuje da će biti realizirano 30-35 posto od planiranog.

- Očekujemo i da ćemo u zadnjem tromjesečju imati znatno ubrzanje jer smo planove javnim tvrtkama digli za 50 posto u odnosu na prošlu godinu - rekao je potpredsjednik Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.