Obavijesti

News

Čak 1,8 milijuna Hrvata koristi društvene mreže

Čak 1,8 milijuna Hrvata koristi društvene mreže
2

HT kao najjača telekomunikacijska tvrtka na našem tržištu brzine pristupa u 4G mreži povećala je sa 150 Mbit/s na 225 Mbit/s, a u određenim područjima i na 262,5 Mbit/s

Bez obzira na godine i spol, surfanje internetom je svakodnevica i neizbježan stil života. Od ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj, njih 3,17 miljuna ili 75% koristi se internetom. Broj mobilnih korisnika čak premašuje ukupni broj stanovnika te Hrvati ostvaruju više od 5 milijuna mobilnih spajanja na mreže operatera. Više od 1,8 milijuna Hrvata prisutno je na društvenim mrežama, a od te brojke njih čak 1,5 milijuna internetu pristupa putem mobitela.

Surfaju svi, i mladi i stari, a do traženog se sadržaja želi doći što brže i jednostavnije. Kao što se nekada nije moglo bez fiksnog telefona u domu, tako se sada ne može bez fiksnog, i to superbrzog interneta. Prema Istraživanju navika korištenja telekomunikacijskih usluga koje je GfK proveo lani, internet se u kućanstvu koristi svaki dan, nerijetko i više sati dnevno. Nije više rezerviran samo za najmlađe, a bez svemoguće mreže je danas tek mali broj kućanstava u teže dostupnim područjima.

Internet najčešće pomaže ostati u kontaktu s prijateljima, a mnogo je onih koji dijele online važne životne događaje, posebno studenti i zaposleni mladi ljudi, srednjeg i višeg obrazovanja koji žive u gradovima (70% njih posta online svoje doživljaje), ali i starije generacije sve više prihvaćaju benefite povezanosti putem interneta. 

Sve popularniji mobilni internet koristi se pak za pronalazak željene informacije, čitanje vijesti, posjećivanje društvenih mreža i slanje e-mailova, a mladima je pak najdraže preko mobilnog interneta slušati glazbu, gledati video zapise i filmove. No više nije dovoljno samo imati internet već je poželjno da je on superbrz i uvijek dostupan.

Toga su itekako svjesni u telekomunikacijskim tvrtkama. U Hrvatskom Telekomu, koji je krajem lipnja ove godine zabilježio 607 tisuća širokopojasnih pristupnih linija, ističu kako su vođeni upravo potrebama korisnika za brzim internetom, brzine pristupa u 4G mreži povećane sa 150 Mbit/s na 225 Mbit/s, a u određenim područjima i na 262,5 Mbit/s. Mogućnost optičkog pristupa u nepokretnoj mreži proširena je na više od 227 tisuća kućanstava čime se omogućuje pristup fiksnom internetu garantiranom brzinom i do 500 Mbps.   

Uza internet, život više nije moguće zamisliti bez mobitela. Kako je pokazalo spomenuto istraživanje GfK, u oko 2/3 hrvatskih kućanstava svi članovi imaju mobilni telefon, odnosno imaju ga gotovo svi stariji od 14 g, a sve je veća penetracija pametnih telefona. Čak 73 korisnika mobitela posjeduje pametni telefon, a najomiljenija marka mobitela je Samsung. Većina korisnika dnevno sa svog telefona uputi najmanje 4 poziva i pošalje barem jednu poruku, a ima i onih koji dnevno nazovu i više od 10 puta i pošalju najmanje pet poruka.

Osim pametnih telefona, koristimo i sve više "pametnih" rješenja u upravljanju energijom u kućanstvu. Čak 27% kućanstava može zamisliti koristiti takva rješenja u domu, a u nekim techno-naprednijim segmentima korisnika takvih je čak 40%-50%.

Izvor: GfK, Istraživanje navika korištenja telekomunikacijskih usluga, 2015.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije