Obavijesti

News

Komentari 25

Capak: 'Lokalni izbori ne predstavljaju dodatni rizik'

Capak: 'Lokalni izbori ne predstavljaju dodatni rizik'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se nastavljaju sve aktivnosti vezane uz cijepljenje, a komentirajući predstojeće lokalne izbore rekao je da izbori ne donose značajan rizik

VIDEO

Capak je u večerašnjem Dnevniku HTV-a poručivši kako je generalni rizik od nuspojava puno manji od dobrobiti koje se dobivaju cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom protiv Covida-19.

Kaže kako se stopa odbijanja cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom u Hrvatskoj mijenja od mjesta do mjesta i od dana do dana. 

- Imamo pozive od većine županija da što više cjepiva AstraZenece uputimo na teren jer se ljudi žele cijepiti i AstraZenecom, kao i svim drugim cjepivima - dodao je.

Komentirao je neke kontroverze koje prate AstraZenecino cjepivo glede povezanosti s mogućim rizikom od zgrušavanja krvi. Napomenuo je da je moguća povezanost vrlo rijetka, ali da je dobrobit od cijepljenja daleko veća.

Svaki 45. oboljeli umre od COVID-a. To je puno veći problem nego što su tromboembolijski događaji, rekao je Capak, naglasivši kako u Hrvatskoj nismo imali takvih događaja kakve je EMA razmatrala.

- Mi smo imali nekih poremećaja zgrušavanja, ali ti poremećaji nisu bili slični ovima koje je EMA razmatrala i mi nemamo na temelju čega u Hrvatskoj reći da trebamo ograničavati korištenje - dodao je.

Podsjetio je kako 15 zemalja EU-a nema nikakvih restrikcija, a da jedino Danska ne cijepi AstraZenecom.

Capak je rekao i kako se od oko 2200 prijavljenih nuspojava na sva cijepljenja u Hrvatskoj, njih najviše odnosi na Pfizer - oko 0,4 posto, dok je za AstraZenecu to 0,35 posto.

Međutim, dodao je kako je kod poremećaja koagulacije nešto veći broj kod AstraZenece, iako i kod Pfizera postoji taj poremećaj. Poručio je kako je riječ o premalom broju za nekakav zaključak, a pogotovo preporuke vezano za dob i spol.

Naglasio je i kako HALMED i HZJZ vrlo pažljivo prate tu situaciju, i u momentu ako ustanove da postoji neki takav rizik "apsolutno će donijeti ograničenja i upozoriti građane".

Već sada moguće krenuti s trećom fazom

Capak je komentirao i procjene iz određenih znanstvenih krugova kako bi se trebao promijeniti prioritet cijepljenja - i prestati s cijepljenjem starije populacije te se okrenuti cijepljenju mlađeg, radnog stanovništva koje ostvaruje veći broj kontakata. 

Ističe da se nigdje u svijetu nije krenulo s radno aktivnim stanovništvom ni mlađim dobnim skupinama.

- Ne mijenjamo prioritet, želimo završiti drugu fazu - rekao je ravnatelj HZJZ-a, dodavši da su u dosta županija pri kraju druge faze.

 - Mi smo u zadnjim raspravama sa županijama, županima, županijskim zavodima za javno zdravstvo naglasili da već sada možemo početi s trećom fazom paralelno sa završavanjem druge faze - rekao je Capak.

Upitan o mogućnosti pooštravanja mjera na nacionalnoj razini Capak je rekao da svaki dan vrlo pažljivo razmatraju situaciju, i za sada ostaju pri tome da se županijskim stožerima prepusti da donose strože mjere jer su velike razlike u incidenciji među županijama. 

- U momentu kada se zaključi da na nacionalnoj razini imamo veliki porast i da trebamo donijeti neke nacionalne mjere, naravno da ćemo to i učiniti - rekao je.

Capak: Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik 

Vezano za predstojeće lokalne izbore Capak je rekao kako su revidirali preporuke jer je drugačija epidemiološka situacija nego na prošlim izborima.

- Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik. Kontakti se ostvaruju svaki dan, ovdje će biti propisane vrlo stroge epidemiološke mjere i za prikupljanje potpisa, i za predaju kandidatura, i što se tiče samog izbornog dana, i što se tiče predizborne kampanje, i tako dalje. Vrlo stroge epidemiološke mjere ćemo propisati i smatramo da nema nekog većeg rizika - poručio je Capak.

Zaključio je kako je osnovna stvar smanjiti broj kontakata i mobilnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...