Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Carina može zatražiti pregled pošiljki i dokaze o vrijednosti

BEZ PLAĆANJA Za pošiljke unutar EU ne plaćaju se carina i porezi, kao ni za one koje stižu izvan EU, a vrijednosti su do 22 eura ili do 45 eura, ako ih šalje privatna osoba

Foto: Dreamstime

Naručio sam dvije majice za 20 eura i na stranici je pisalo da je besplatna dostava. Dobio sam poziv da dođem po paket, a pisalo je da moram platiti 12,90 kuna. Zašto, požalio nam se čitatelj.

- Često nešto naručujem, a sad sam prvi put dobio obavijest da moram nešto platiti. U pošti sam pitao zašto su tih 12,90 kuna ako mi je paket u redu, no nisu mi to znali objasniti - dodao je čitatelj.

- Iznos od 12,90 kuna naplaćuje se za otpremu poziva za dostavu dokaza Carinarnici. Hrvatska pošta ne odlučuje o pošiljkama koje će biti podvrgnute carinskom pregledu, nego je za to ovlaštena Carinska uprava. Pošta carinjenja obvezna je podnijeti pošiljke na carinski pregled ili poslati poziv primatelju za dostavu dokaza ako to Carinska uprava traži - odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Dodali su da ako je poslan poziv za dostavu dokaza, naplaćuje se i ležarina za pošiljke iznad 500 grama, a vrijeme počinje teći četiri dana nakon otpreme poziva.

Na internetskim stranicama Ministarstva financija, Carinske uprave, piše da se carinjenje vrši u Područnom carinskom uredu u Pošti u Branimirovoj u Zagrebu.

- Imaju li pravo naplatiti pregled pošiljke ako je u okviru cijene od 27 eura za kupnju izvan EU? Mogu li u pošti naplatiti za svaki paket pod sumnjom da je skuplji? I gdje se to plaćaju ‘penali’ ako je sve u redu - pitao je čitatelj.

Pitali smo kako se procjenjuje odgovara li napisani iznos vrijednosti stvarnoj vrijednosti pošiljke i otvaraju li se svi paketi?

- Carinska uprava nadležna je za utvrđivanje vrijednosti robe i obračun carine. Svi paketi koji dolaze iz zemalja izvan EU podložni su carinskom nadzoru, a obavljaju se redovito. Carinska uprava određuje koje će pošiljke izdvojiti na pregled, a izdvajaju one skuplje od 22 eura te one koje odredi carinik zbog sadržaja pošiljke - odgovorili su nam iz Hrvatske pošte.

Napominju da Hrvatska pošta nije nadležna odlučivati o pošiljkama koje će biti podvrgnute carinskoj kontroli, nego je za to ovlašteno Ministarstvo financija, Carinska uprava. Carinskoj upravi poslali smo ista pitanja kao i Pošti, no uputili su nas na njihovu internetsku stranicu i kratko odgovorili.

- Molimo da skrenete pažnju građanima da se prije naručivanja pošiljki putem interneta upoznaju s pravilima dostave i troškovima koji se naplaćuju kako bi se izbjegle nepoznanice. Naime, građani zbog neinformiranosti u postupak poštanskog carinjenja često dođu do problema jer se prethodno ne upoznaju s uvjetima naručivanja, a ni uvjetima poštanske isporuke - odgovorili su iz Carinske uprave.

Unutar carinskog područja Europske unije pri kupnji putem interneta nema carinskog postupka niti se plaćaju carina i porezi. Dolaze li izvan EU, plaćanja carine i poreza oslobođene su pošiljke do 22 eura, a do 45 eura ako fizička osoba šalje fizičkoj osobi.

- Ako je carinskim pregledom utvrđeno da se na sadržaj pošiljke mora platiti carinski dug, pošiljka se uručuje primatelju uz naplatu carinskog duga, a to su carina, PDV i eventualno trošarina - dodali su iz Hrvatske pošte.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message