Obavijesti

News

Komentari 6

Čarolija Medvednice poput neke sage iz Gospodara prstenova

Čarolija Medvednice poput neke sage iz Gospodara prstenova
45

Umalo smo složili puzzle od dječjih saonica. A neki od nas kladili su se da ćemo uspjeti sklopiti i golfa. Medvednica je bila uglavnom čista, a iza nas je njena šuma ostala još čišća

VIDEO

Na početku se činilo da nas je sreća napustila. Bilo je oblačno i prohladno. Usto, kod Blizneca se odronilo 15 kubičnih metara zemlje, a kod Kraljičinog zdenca napukla je cesta.

- Već su sanirali brijeg, ali to će vjerojatno ipak biti zatvoreno neko duže vrijeme -  usred šume je situaciju preko mobitela nadzirala Martina Jurjević Varga, glavna čuvarica prirode u PP Medvednica usred šume.

Ali onda je zagrebačka planina pokazala zašto godišnje ima čak 100 sati više sunčanog vremena nego Zagreb. Oblaci su se naglo razišli i otkrili tirkizno nebo. Nas, koji smo te subote landrali između prastarih stabala i špijunirali tajni život vjeverica i srna, ogrijalo je sunce. Usto, 40-ak aktivista koji su pobjegli iz oblačnog Zagreba, na vrh sve do tornja na Sljemenu jednostavno se autobusom i automobilima dovezlo sa zagorske strane.

Kako pjesma kaže, kod Hotela Tomislavov dom na Sljemenu bili smo 1000 metara bliže suncu.   Podijelili smo se u dvije grupe i šumskim stazama krenuli prema planinarskom domu Grafičar, nekih 150 metara niže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Igra magle na povjetarcu, sunčevih zraka i sjena stabala obraslih mahovinom, djelovala je poput sage iz Gospodara prstenova. Prvih nekoliko stotina metara nailazili smo samo na gljive, zanimljive minerale, jedno lane koje se lijeno šetalo uz stazu. I onda izbili na osunčani proplanak.

- Ma nema tu ništa. Tu je u Zagrebu sve kulturno – glumio je rezigniranost jedan od aktivista koji je na akciju došao iz Bregane.

No, onda su im se bogovi ipak "smilovali". Jedan je slavodobitno mahao plastičnom bocom.

- Priznaj da si to izvadio iz koša!- optužio ga je prvi.

Ali nije bilo potrebe.

- Nekakav čudan metal, boca, vreća... svašta nešto. I jastučnica – pohvalila se jedna od aktivistkinja na staroj stazi obrasloj mahovinom

- Čovječe! Pa ovdje smo se mogli i obući. Ručnik, rukavice... čak su i pljuge tu – uzvratila joj je kolegica.

Zafrkancija je nakratko bila narušena otkrićem dviju korištenih pelena u različitim stadijima fermentacije, ali su se aktivisti odmah oporavili.

- Hej, vidi! Pa tu ima peć na drva! - dovikivao je jedan i već izvlačio zgužvane komade lima iz gustiša.

E, ali u to je jedna od naših prijateljica na odmorište na stazi ponosno donijela branik od automobila. Negdje u blizini skrivala se i hauba. Zaključak je bio neizbježan.

- To se tamo dolje skriva cijeli golf, što li? - pitao je jedan od zafrkanata.

- Brijem da da – vedro je odgovorila ona s branikom.

Učas smo nakrcali terenac PP Medvednica i nastavili prema Grafičaru. Posla je bilo baš po mjeri, taman da se razgibamo. To nam je na vrhu i nagovijestila Sandra Tucak-Zorić iz ureda zagrebačkog pročelnika za zaštitu okoliša.

- Posjetitelji Medvednice jako su osviješteni. Oni znaju da su to pluća Zagreba i čuvaju ih. Ali, manji je broj i onih koji tu dolaze automobilima i kamionima samo da iskrcaju otpad – kazala je.

Ravnateljica parka Snježana Malić-Limari objasnila nam je pak da će ta šumovita gora uskoro imati strategiju održivog turizma, da ove godine jest bilo problema s olujama koje su napravile jako puno štete, ali da je u planu obnova žičare i još više za zabavu, učenje i razgledavanje.

I u ovogodišnjoj Velikoj eko akciji rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički pomažu Konzum, Jana voda s porukom, Ledo, Tisak, Opel, Pevec, Vipnet, HP, Janaf, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te JGL.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...