Obavijesti

News

Komentari 54

Čarolija u kuhinji: Kod Martine svijetle škampi, kolači i tijesto

Čarolija u kuhinji: Kod Martine svijetle škampi, kolači i tijesto
4

ULJE I ZAČINI: Zagrepčanka Martina Županić kaže da je tajna svjetlećeg efekta u miješanju raznih vrsta ulja i masti te njihovu kombiniranju na temperaturama

VIDEO

Kći je neki dan u vrtiću rekla da neće jesti bananu jer njezina mama radi banane koje svijetle, govori Martina Županić (31). Iz kuhinje ove Zagrepčanke izlaze prava mala čudesa, a jela koja pripravi zabljesnut će svakoga.

I to doslovno, jer kod nje svijetle tjestenina, kolači, škampi, dagnje, meso, palačinke... Zasvijetlili su i neki tradicionalni recepti poput orahnjače, palente i ćevapa. Recepte razvija metodom pokušaja i pogrešaka pa puno hrane završi u smeću prije nego što konačno zasvijetli. Kao i sve dobre ideje, i ova se razvila iz ljubavi. Martina kaže da je priča o svijetlećoj hrani ustvari ljubavna priča. Gledajući film sa zaručnikom, u krilo joj je pao komadić čipsa.

“Kako bi samo bilo fora da taj čips može svijetliti u mraku”, našalila se tada sa Steveom (41) ne sluteći da će se projekt u samo nekoliko mjeseci razmahati. Svako jutro nakon što otpravi dijete u vrtić, Martina odlazi u kuhinju i tamo kuha, miješa, isprobava i kemija. Iako hranu koja svijetli u mraku radi tek od početka ove godine, već je osmislila recepte za nekoliko desetaka različitih jela.

Prvo je napravila svjetleći žele, potom svjetleće američke palačinke, a zatim sve ostalo.

Danas mladi par ima inovativni koncept te želju za otvaranjem vlastitog lanca tematskih restorana koji će jednog dana početi donositi novac u kuću i spojiti ovu malu raštrkanu obitelj. Trenutačno vode blog Lumabites na kojem podrobno opisuju svoj projekt u nastajanju. No kao svi kuharski majstori, ni Martina ne želi otkriti tajne kojima postiže da njezina hrana svijetli pod UV lampama.

- U početku sam koristila tonik vodu. Ona ima sastojak kinin koji se inače koristi u lijeku za malariju. Ako ga umiješate u hranu, ona svijetli pod UV rasvjetom. No zbog šećera u toniku i činjenice da ne može ići u svaki recept, odlučila sam ga prestati koristiti, a i inače u kuhanju nastojim stavljati samo zdrave namirnice.

Tajna svjetlećeg efekta je u miješanju raznih vrsta ulja, začina i masti te njihovu kombiniranju na raznim temperaturama. U mojoj hrani najnezdraviji sastojak je šećer, ali njega nastojim stavljati u što manjim količinama. Ništa drugo nikome ne otkrivam -­ kaže Martina. Dodaje da svjetleća hrana nije njen izum jer se kinin dosad stavljao u žele. No,s ovom idejom nitko u svijetu do sada nije otišao tako daleko kao ona.

Martina začine nabavlja sa svih strana svijeta, pa i od probranih hrvatskih poljoprivrednika. Kako joj zaručnik živi na granici s Kanadom, pomaže joj oko nabavke namirnica iz Sjedinjenih Američkih Država.

On je, osim Martine, jedini koji zna recepte, jer nakon što ih Martina razvije, isprobava ih kako bi ih prilagodili američkom tržištu. Ni Steve ni Martina po struci nisu kuhari. On se u SAD- u brine za telekomunikacijsku infrastrukturu, a Martina je sanitarni tehničar.

- Još kao mala voljela sam kuhati. I uvijek sam eksperimentirala. Mama mi je uvijek prigovarala zbog sastojaka koje sam kombinirala. Ako jednog dana otvorimo restoran, mislim da joj moje eksperimentiranje više neće smetati - govori nam uz smiješak Martina Županić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.