Obavijesti

News

Komentari 32

Odgodili stečaj Uljanika: 'Imate 15 dana da deblokirate račun'

Odgodili stečaj Uljanika: 'Imate 15 dana da deblokirate račun'
4

Novi udarac za Uljanik stigao je u utorak. Tvrtka u vlasništvu grupe Jan de ul zatražila je povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradi u pulskom škveru

VIDEO

>>>>Posljednje informacije:

10.23 - Sudac Dujić je, nakon što je sve saslušao, kazao da je zakonski rok odgode od 60 dana prošao. Ipak, rokovi za pobijanje pravnih radnji postoje pa će prihvatiti odgodu od 15 dana. Ne bude li tada deblokiran račun, proglasit će stečaj. Novo ročište bit će 13. svibnja.

10.22 - Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije podržava odgodu jer ako se već pričekalo 15-ak dana do dolaska Kineza, neće se ništa promijeniti za sud, rekao je Fabricio Kalčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

10.13 - Račun bi se mogao deblokirati dođe li do neke velike uplate. Do tada će radnici biti u štrajku jer plaće nema na vidiku već osam mjeseci. Dio radnika bi htio stečaj, a drugi dio odgodu istog kako bi se deblokirao račun, kaže sindikalist Boris Cerovac i dodaje:

- Neki radnici dolazak Kineza vide kao predizborni trik i nikome ne vjeruju dok se to ne dogodi . Neka o svemu danas odluči sud.

Pula: Na ulaznoj porti postavljen transparent s pozivom na štrajk glađu

10.03 - Samir Hadžić kao predstavnik nadzornog odbora slaže se bi dvotjedna odgoda stečaja dobro došla jer se dolaskom Kineza može sve promijeniti. Smatra i da, ako tada do dogovora ne dođe, produživanje agonije ne bi imalo smisla. I Đino Šverko, kao predstavnik radnika, slaže se s odgodom, ali prvenstveno zbog radnika koji žele znati što im je činiti - hoće li moći doći do otpremnima ili...

- Naručitelj iz Turkmenistana mogao bi nam platiti tri milijuna eura ovih dana, a to bi uveliko moglo olakšati položaj radnicima, kaže Šverko.

9.55 - Božac je rekao i da su s posla otišli i oni iz pravne, kadrovske i drugih službi. Svi predosjećaju da će doći do stečaja. 

- Jedini koji još rade u brodogradilištu su zaštitari. U pregovorima smo da se vrati kadrovska služba i izgleda da ćemo u tome dijelom uspjeti. Uz to, sljedeći tjedan dolazi delegacija iz kine pa se nadamo kako postoji neka šansa za opstanak.Zato tažimo još jednu odgodu stečaja kako bi pružili šansu i državi i radnicima. Odgoda za 15 dana značila bi spas dužnika. 

9.31 - Božac kaže i kako su radovi u Uljaniku obustavljeni, a nakon uhićenja bivših i sadašnjih rukovodećih ljudi, radnike je zahvatio val nezadovoljstva. 

Pokretanje videa...

00:35

9.26 - U brodogradnji je ostalo 1150 radnika, a svakim danom odlaze mnogi, rekao je Božac i dodao:

- Vlada je očito promijenila stav oko ponude restrukturiranja strateškog partnera u obliku koja je bila ponuđena. Sve je to u medijima bilo loše popraćeno, a nakon toga krenulo se ponovno u štrajk. Ušli smo u nove pregovore s vlasnikom polarnog kruzera koji je prijetio tužbama. 

9.19 - Predsjednik uprave Uljanika Sandi Božac kaže kako su svima smanjili plaće kako bi smanjili i troškove. 

- Aktivno smo s Ministarstvom gospodarstva komunicirali, a rezultat je bio dogovor 18. ožujka 2019., zahtjev i elaborat za međufinanciranje, rekao je.

Istaknuo je i kako u kratkom roku očekuju uplate u iznosima od nekoliko milijuna eura, a kojima bi se isplatili dugovi. 

Pula: Na ulaznoj porti postavljen transparent s pozivom na štrajk glađu

9.12 - Sudac Dujić ponovno je prisutnima pročitao zašto s nalaze na sudu te skrenuo pozornost da u ovom slučaju postoji 150 milijuna kuna nepodmirenih obveza u posljednjih šest mjeseci kao i da brodogradilište ima 212 dana blokade.

9.02 - Sudac Ivan Dujić otvorio je raspravu.

9.00 - U 9 sati na Trgovačkom sudu u Pazinu počinje ročište na kojem će se odlučivati hoće li Uljanik u stečaj. Ispred sudnice okupljaju se predstavnici sindikata i Uljanika, mediji...

Najavili razgovore s EK

Sud će još jednom odlučivati hoće li Uljanik u stečaj ili će kao i riječki 3.maj dobiti još jednu šansu, u svjetlu najavljenog dolaska mogućih kineskih investitora, ali i zahtjeva za povratom avansa za jaružalo za naručitelja Jan De Nula iz Luksemburga.

Sudac Ivan Dujić odgodio je, naime, za danas ročište o utvrđivanju pretpostavki za stečaj Uljanik Brodogradilišta, a tako je odlučio na prethodnom ročištu održanom 29. ožujka nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera, Brodosplita, nije prihvatljiv te kako bi se razmotrila druga alternativna rješenja.

Uljanik ima dvije opcije: Stečaj ili jamstva i ponovno odgađanje
Uljanik ima dvije opcije: Stečaj ili jamstva i ponovno odgađanje

U prilog tomu, predsjednik Uprave Uljanika najavio je razgovore nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom, vezane uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

Pokretanje videa...

01:17

"Nakon takve informacije usuglasio sam se s prijedlogom Uprave o odgodi ročišta dok ne dobijemo službenu informaciju o tome koja su to dodatna rješenja koja se razmatraju, a sve u u cilju restrukturiranja Uljanika", izjavio je nakon ročišta privremeni stečajni upravitelj Loris Rak.

On je kao dodatni argument za odgodom na samome ročištu izvijestio suca Ivana Dujića kako se od 7. ožujka do 29. ožujka za oko 15 milijuna kuna smanjio dug radi kojeg je blokiran račun Uljanika i to sa 115 milijuna na oko 100 milijuna kuna.

Uljanik je u utorak izvijestio da tvrtka Dredging and Maritime Management, u vlasništvu grupacije Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradi u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima

'Insinuacije da je svemu kraj su dosta neodgovorne i ciljane...'
'Insinuacije da je svemu kraj su dosta neodgovorne i ciljane...'

Zainteresirane strane, kako se ističe, i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nakon toga je izjavio da pregovori s naručiteljem jaružala koje se gradi u Uljaniku još traju te neodgovornima i opasnima ocijenio tvrdnje prema kojima je izvjesna naplata državnog jamstva za taj brod u iznosu od gotovo milijardu kuna.

Dodao je da je s Jan De Nulom u protekla dva mjeseca ispregovaran način na koji će se brod završiti, no da je s obzirom da je stanje u pulskom brodogradilištu trenutno takvo da nitko ne garantira da je brod moguće završiti u Puli, osigurano gotovo 30 milijuna eura da bi ga se oteglilo u neko drugo brodogradilište.

Rekao je da takav sporazum još uvijek nije potpisan i da se o njemu pregovara te da se nada njegovu potpisivanju u idućih 14 dana.

Ranije je Horvat izvijestio da će delegacija najveće svjetske brodograđevne industrije, iz Kine, za praznik rada 1. svibnja obići brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Pokretanje videa...

00:31
Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo: Ima 7 dana
Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo: Ima 7 dana

I predsjednik Vlade Plenković najavio je da će između 25. travnja i 10. svibnja u Hrvatsku doći, zajedno s najvišim izaslanstvom, predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporation, kojega je kontaktirao kineski premijer Li Keqiang prigodom nedavnog boravka u Hrvatskoj, na summitu 16+1. 

Dolazak Kineza je nastavak razgovora o hrvatskoj brodogradnji vođenih na tom summitu odnosno susretu premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim premijerom, ali i onih za posjeta hrvatskog izaslanstva Pekingu u studenome prošle godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1