Obavijesti

News

Komentari 8

Čekala presudu za mirovinu od 1996.: 'Život su mi oduzeli'

Čekala presudu za mirovinu od 1996.: 'Život su mi oduzeli'
3

Džemila ima rak i ne smije sve jesti što Pleter skuha pa je često gladna. Sin nije dobio pravo na kontejner pa spava u porušenoj kući u Petrinji

VIDEO

Život su mi oduzeli. Razboljela sam se od brige. Pobijedila sam na sudu, no ta odluka došla je kasno. Puno prekasno, kaže nam Džemila Švraka (69), koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji.

Njezin izvanbračni suprug Slavko Bijelić preminuo je 1995. od infarkta. Slomili su ga stres, rat i neljudi koji su uništili sve što je do tada stvarao. Od tada Džemila vodi bitku u ostavinskoj raspravi koja do danas nije riješena. Sve ove godine morala je dokazivati da su živjeli u izvanbračnoj zajednici kako bi naslijedila njegovu mirovinu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Džemila Švraka izborila se za mirovinu izvanbračnog partnera nakon 25 godina 02:31

- Tek sam u veljači 2015. dobila sudsku potvrdu da smo bili u izvanbračnoj zajednici. Priznali su mi vrijeme od 1. kolovoza 1983. do suprugove smrti 1995., iako smo mi u vezi bili od 1974. i dobili sina. Njegova supruga bila je živa, no teško bolesna i u bolnici. U dogovoru i iz pristojnosti tad nismo željeli ništa pokretati pa se broji vrijeme od njezine smrti - priča Švraka. 

Kuhari volonteri vratili su se na Banovinu: Država je podbacila
Kuhari volonteri vratili su se na Banovinu: Država je podbacila

Nakon prve presude 2016. predala je zahtjev za obiteljsku mirovinu, no iz mirovinskog, a potom na Upravnom i Visokom upravnom sudu zahtjev su odbacili zbog diskriminatornog detalja u Zakonu u mirovinskom osiguranju koji kaže da članovi obitelji mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu ako je izvanbračna zajednica postojala najranije na dan 28. ožujka 2008. ili kasnije, a trajala najmanje tri godine. 

Smatrali su da to ne vrijedi za nju jer je bila ranije, no uz pomoć odvjetnika Dražena Ivanića podnijela je Ustavnu tužbu tijekom 2018. Oni su ove veljače utvrdili da je Švarča u svemu u pravu.

- Od potresa do ožujka sin i ja smo živjeli u vojarni. Bila sam ondje kad me je odvjetnik nazvao s dobrom vijesti, no nisam se mogla veseliti. Onkološki sam bolesnik i ne znam hoću li doživjeti da je isplate. Ubilo me to - kaže tužno Švraka i dodaje kako su dovedeni do toga da žive od 640 kuna socijalne pomoći. 

No najgore je što zasad nemaju pravo na obnovu kuće nakon potresa.

- Predmet je ostavine pa nisam imala pravo na obnovu nakon rata. Sama sam sve radila, a sad opet ovisim o sudu - kaže Švraka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori