Obavijesti

News

Komentari 2

Cerar htio spriječiti deportaciju migranta: Vodila me humanost

Cerar htio spriječiti deportaciju migranta: Vodila me humanost
1

Glasovanje o inicijativi oporbene stranke da se protiv Cerara pokrene postupak za kršenje zakona i ustava na ustavnom sudu predviđeno je za rane večernje sate, nakon višesatne rasprave

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je u parlamentu odbio navode najveće oporbene stranke da je u slučaju sirijskog migranta Ahmada Shamieha kršio ustav i zakone, predloživši vladi da mu se odobri privremeni boravak u Sloveniji i odgodi njegova deportacija unatoč odluci suda da je deportacija u skladu sa zakonom.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša taj je slučaj uzela kao ilustrativan za djelovanje Cerarove vlade  u vrijeme migrantske krize, tvrdeći da je tada kroz Sloveniju prošlo pola milijuna "ilegalnih migranata", umjesto da se na granici s Hrvatskom postavi ograda i takvi ulasci proglase ilegalnima, te da je protivno važećoj odluci suda da se Shamieh preda Hrvatskoj Cerar svoj prijedlog stavio na dnevni red vlade, što bi zaslužilo i "kaznenu prijavu".

Janšina stranka zbog tog je slučaja parlamentu predložila da glasa o pokretanju ustavne tužbe protiv predsjednika vlade, što je malo vjerojatno s obzirom da je za to potrebna natpolovična većina glasova i da su Cerara podržale stranke iz njegove koalicije, ali i dobar dio oporbe.

Odgovarajući na optužbe Janšine stranke, Cerar je kazao da se radi o "politikantskom manevru" jer sam nije kršio niti ustav niti ijedan zakon nego djelovao humano i u  pravnom okviru jer je produženi boravak migrantima u Sloveniji moguće izdati, te da je djelovao po načelu humanosti jer se Shamieh dobro uklopio u slovensko društvo i bavio se humanitarnim radom.

Premijer je priznao da je zbog koalicijskih stranaka u njegovoj vladi njegov prijedlog o privremenom utočištu za Sirijca bio skinut  dnevnog reda, ali da će se on i njegova stranka i dalje držati svojih principa.

Svojom odlukom da protiv premijera upotrijebi "najjače oružje" koje predviđa ustav i pokrene inicijativu za ustavnu tužbu protiv premijera Janšina je stranka zbog skorih parlamentarnih izbora nastavila s opasnom politikom "kriminalizacije političkih odluka" koje uz pravni moraju imati i humanitarni i društveni aspekt, naglasio je u parlamentu Cerar.

- Pozivam vas da odbijanjem neutemeljene optužbe odbacite i politiku koja takvim postupcima degradira slovensku političku pozornicu - kazao je Cerar.

Glasovanje o inicijativi oporbene stranke da se protiv Cerara pokrene postupak za kršenje zakona i ustava na ustavnom sudu predviđeno je za rane večernje sate, nakon višesatne rasprave.

Zastupnici Janšine stranke u parlamentu kazali su da će glasovati za podizanje ustavne tužbe protiv premijera i da je on u slučaju Shamieha i u djelovanju prilikom migrantske krize pokazao "lažni humanizam", dajući interesima stranaca prednost pred interesima vlastitih državljana, te uz to kršio zakon i prekoračio svoje ovlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.