Obavijesti

News

Komentari 16

Cerar i Erjavec odlučni: Ništa od ideje o ''mini Schengenu''

Cerar i Erjavec odlučni: Ništa od ideje o ''mini  Schengenu''
1

Nizozemski prijedlog nije realističan, ocijenio je Karl Erjavec, komentirajući takvu zamisao, te dodao kako bi oživotvorenje takve ideje bio početak kraja Europske unije

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je u Londonu o migrantskoj krizi razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a obojica su se složila da je od bitne važnosti pojačati kontrolu vanjske granice EU-a između Grčke i Turske, objavio je u četvrtak navečer kabinet slovenskog premijera u priopćenju za javnost.

Istodobno, Cerar je u posebnoj izjavi kao "neprihvatljivu" za svoju zemlju nazvao nizozemsku ideju o "mini Schengenu" koji bi uključivao samo zemlje Beneluksa te Njemačku i Austriju, a ne 26  europskih zemalja kako je to sada slučaj, i to zato da bi se bolje kontrolirala imigracija iz trećih država u središte Europe.

Najviše pažnje tijekom kraćeg radnog susreta Cameron i Cerar posvetili su izbjegličkoj krizi, a Cerar je britanskom premijeru naglasio kako je Slovenija unatoč velikom opterećenju izbjegličkim priljevom i dalje vjerodostojna članica Schengenskog sustava koji omogućuje otvorenost unutarnjih granica u Europskoj uniji.

Jače kontrole svoje granice s Hrvatskom i restrikcije započete prestankom primanja ekonomskih migranata slovenski dužnosnici opravdavaju i opasnošću za Sloveniju ako bi se formirao "mali Schengen" u kojemu bi bilo samo nekoliko država u zapadnoj i srednjoj Europi, no slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenio je u četvrtak da ta ideja o kojoj navodno razmišlja Nizozemska nije realna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nizozemski prijedlog nije realističan, ocijenio je Erjavec, komentirajući takvu zamisao, te dodao kako bi oživotvorenje takve ideje bio početak kraja Europske unije.

- To bi izazvalo eroziju EU-a, mnogi na to upozoravaju. Pad Schengena značio bi početak kraja Europske unije - kazao je Erjavec za slovenske medije.

Pad Schengena prema večerašnjim opaskama slovenskih elektroničkih medija značio bi "povratak Slovenije na Balkan" i opasnost da postane izbjeglički kamp u koji bi se sakupljali migranti koje središnji dio Europe ne želi prihvatiti.

Ideju o "mini Schengenu" rezolutno je u izjavi za Slovensku televiziju kao "neprihvatljivu" odbacio i premijer Miro Cerar.

- Slovenija je konstitutivna članica Schengenskog područja i takvu zamisao odlučno odbacujemo, bio bi to kraj europske priče - kazao je Cerar.

Orban i Stoltenberg o migrantskoj krizi i terorističkoj prijetnji

Članice Europske unije u ratu su sa zemljama iz kojih stižu migranti, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je istaknuo da je za sigurnost članica NATO-a nužno stabilizirati zemlje emigracije.

- Od terorističkih napada u Parizu ne govorimo više samo o prijetnji već o stvarnim napadima i Mađarska ozbiljno pristupa tom ratu protiv terora - rekao je Orban novinarima. 

Pozvao je na pojačanu kontrolu migrantskog vala na samome jugu i potvrdio Stoltenbergu mađarsku predanost NATO-u. Europa mora identificirati baš svakog migranta i utvrditi razlog njegova dolaska u Europu, rekao je mađarski premijer.

Migrantska kriza u svojoj je srži humanitarna i može se riješiti ako se riješe sukobi u državama ishodištima migracije, rekao je Stoltenberg. Ocijenio je da te zemlje treba stabilizirati i budu li one sposobne boriti se protiv terorizma na vlastitu tlu, tada će i članice NATO-a biti sigurnije.

Mađarska i NATO uspješni su u nadzoru zračnog prostora nad tri baltičke države, članice NATO-a, rekao je Orban i obećao da će Mađarska i u 2016. nastaviti sudjelovati u misiji u Afganistanu. 

Mađarska se neće povlačiti iz misija po svijetu u kojima sudjeluje 1000 mađarskih vojnika, rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu