Obavijesti

News

Komentari 36

Cerar: Krenu li opet izbjeglice, nećemo ih pustiti u Sloveniju

Cerar: Krenu li opet izbjeglice, nećemo ih pustiti u Sloveniju
1

Izvanredne humanitarne prelaske" migranata kao lani i početkom ove godine Slovenija više neće dopuštati u slučaju nove migracijske krize - kazao je Cerar...

VIDEO

U slučaju ponavljanja lanjske migrantske krize Slovenija više neće dopuštati izvanredni humanitarni ulazak migranata nego će strogo primjenjivati Schengenska pravila na granici s Hrvatskom, rekao je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka s austrijskim kancelarom Christianom Kernom.

"Želim jasno kazati da će Slovenija strogo čuvati schengensko područje i na schengenskoj granici s Hrvatskom strogo provoditi legislativu EU-a", kazao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kernom kojemu je to bio prvi posjet  Ljubljani nakon stupanja na dužnost u svibnju.

"Izvanredne humanitarne prelaske" migranata kao lani i početkom ove godine Slovenija više neće dopuštati u slučaju nove migracijske krize, kazao je Cerar.

Dodao je kako se i njegova država i Austrija zauzimaju za bolje čuvanje vanjskih granica EU-a te širu  pomoć u kontroli potencijalnog migracijskog vala koju treba nuditi Bugarskoj, Srbiji, ali u prvom redu Makedoniji i Grčkoj, dodao je.
U slučaju "izvanredne situacije" s migrantima i velikog izbjegličkog vala Slovenija će donijeti tome primjerene "izvanredene mjere", dodao je slovenski premijer.

Te bi mjere bile privremenog karaktera i primjenjivale se dok bi trajalo izvanredno stanje s migrantima, a bile bi ukinute kada bi  potreba za njima prestala, kazao je Cerar.

I slovenski premijer i austrijski kancelar zauzeli su se za europsko rješenje pitanja migracija i zaštitu vanjske granice EU-a, a međusobne odnose ocijenili su vrlo dobrima.

Slovenija je pred Kernov dolazak u petak Austriji poslala diplomatsku notu u kojoj je nepotrebnim ocijenila jače granične kontrole koje ta zemlja prema Sloveniji primjenjuje u bojazni od novog dolaska velikog broja ilegalnih migranata i navela je da Slovenija dobro čuva schengensku granicu s Hrvatskom.

Ljubljana je posebice zabrinuta dodatnim kontrolama Austrije na zajedničkom graničnom prijelazu Karavanke s austrijske strane, zbog čega je proteklih tjedana dolazilo do gužvi i zastoja u vrijeme turističke sezone na tom glavnom cestovnom prijelazu između dviju država i tranzitnom pravcu prema jugu i jugoistoku Europe.

Kern je nakon sastanka s Cerarom, koji je bio posvećen pripremama za predstojeći summit EU-a u Bratislavi, kazao da će Austrija o svojim mogućim novim mjerama zaštite granice od migranata susjedne države obavještavati unaprijed i pravodobno i da je privržena suradnji sa susjednim zemljama kad je riječ o migrantskoj problematici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...