Obavijesti

News

Komentari 2

Cerar: Nema druge, treba se prilagoditi austrijskim mjerama

Cerar: Nema druge, treba se prilagoditi austrijskim mjerama
1

"Mjere Austrije koja je uvela restrikcije za prihvat migranata i izbjeglica nisu doživjele odobravanje. No, te su mjere s druge strane činjenica koju Slovenija mora uvažavati"

VIDEO

Iako austrijske restrikcije u primanju izbjeglica i migranata nemaju potporu u ustanovama EU-a, zemlje na migracijskoj ruti nemaju druge mogućnosti nego im se prilagoditi, izjavio je nakon sinoćnjeg sastanka u Bruxellesu, posvećenog izbjegličkoj krizi, slovenski premijer Miro Cerar.

Radnu večeru na kojoj se govorilo o problemu migracija i boljoj suradnji država na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, hrvatski premijer Tihomir Orešković, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

"Mjere Austrije koja je uvela restrikcije za prihvat migranata i izbjeglica nisu doživjele odobravanje", kazao je Cerar, dodavši da su europski duužnosnici prema austrijskoj politici kritični.

"No, te su mjere s druge strane činjenica koju Slovenija mora uvažavati", kazao je Cerar.

Austrija je najavila da će ubuduće primati zahtjeve za azil samo 80 ljudi dnevno, a uvodi i kvote njihova dnevnog dolaska, kako bi smanjila izbjeglički val.

Ni mi nismo zadovoljni austrijskim restrikcijama, ali ih razumijemo jer je Austrija u velikom problemu, kazao je Cerar nakon sastanka, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Po Cerarovoj se ocjeni i na sinoćnjem sastanku pokazalo da je slovenska inicijativa da se migrantski val zaustavi na granici Makedonije i Grčke realistična i ima izgleda na uspjeh.

Bugarska dopustila raspoređivanje vojske na granicama

Bugarski parlament dopustio je u četvrtak raspoređivanje vojske na svojim granicama radi suočavanja s priljevom migranata u toj zemlji koja dijeli 260 kilometara kopnene granice s Turskom.

Vojska koja je dosad služila kao logistička podrška mogla bi patrolirati uz policiju, po zakonu usvojenom velikom većinom od 156 glasova na 240.

Bugarska je već rasporedila više od 1000 policajaca za čuvanje granice s Turskom, koja se duž 30 kilometara sastoji od žičane ograde. Poput Slovenije i Austrije, policajcima će ubuduće u pomoć moći priskočiti vojnici, po tekstu koji još mora proći drugo formalno čitanje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...