News

Komentari 1

Češki predsjednik izašao iz bolnice da imenuje premijera

Češki predsjednik izašao iz bolnice da imenuje premijera

Nije poznato kako će se svečanost odvijati, jer bi predsjednik Zeman (77) trebao biti u izolaciji dva tjedna u sklopu sanitarnih propisa o covidu-19 na snazi

Češki predsjednik Miloš Zeman, hospitaliziran jer je bio pozitivan na covid-19, u subotu je napustio bolnicu kako bi u nedjelju imenovao novog premijera, rekao je njegov glasnogovornik Jiri Ovčaček, prenosi agencija France presse.

"Predsjednik je iz Sveučilišne vojne bolnice (UVN) otišao u dvorac Lany", svoju službenu rezidenciju, naglasio je glasnogovornik.

"On bi trebao imenovati šefa vlade, (čelnika desnog centra) Petra Fialu u nedjelju ujutro", rekao je glasnogovornik te dodao da "se razmatra" u kojem će se obliku održati ceremenoija.

Nije poznato kako će se svečanost odvijati, jer bi predsjednik Zeman (77) trebao biti u izolaciji dva tjedna u sklopu sanitarnih propisa o covidu-19 na snazi.

Predsjednik je u četvrtak izašao iz bolnice u koju je primljen 10. studenoga, ali se hitno morao vratiti jer je bio pozitivan na koronavirus.

Prvi puta je hospitaliziran dan nakon parlamentarnih izbora i tada je na intenzivnoj njezi ostao tri tjedna.

On je 1. studenoga prihvatio službenu ostavku vlade dosadašnjeg premijera, populističkog milijardera Andreja Babiša nakon njegova izbornog poraza.

Država od 10,7 milijuna stanovnika, Češka se bori s rekordnim dnevnim rastom zaraza koji je prisilio vladu da u četvrtak najavi nova ograničenja, posebice zatvaranje restorana, kafića i noćnih klubova, kao i sve božićne sajmove.

 

 

Najčitaniji članci