Obavijesti

News

Komentari 26

Čestitka kardinala: Blizak sam onima koji se žrtvuju za odgoj

Čestitka kardinala: Blizak sam onima koji se žrtvuju za odgoj
1

Kardinal Josip Bozanić uputio je svim vjernicima uskrsnu čestitku u kojoj se osvrnuo na aktualne probleme u hrvatskom društvu danas. Čestitku vam donosimo u cjelosti

VIDEO

Draga braćo i sestre!

Isusove učenike i prijatelje do njegova groba dovodi traženje ljudske ljubavi i nemirenje s tamom. Sve se to događa u zoru uskrsnoga jutra, »još za mraka«. Na grob stižu oni koji ljube Isusa. Pobjednički krik smrti i pakla o mrtvome Isusu uzmiče, ostavljajući prostor pjesmi o životu, koja počinje riječima: KRIST JE USKRSNUO! U susretu s tragovima smrti Bog nas vodi onkraj smrti, objavljujući da Isusov grob nije mjesto gdje život završava, već naprotiv mjesto susreta Gospodara života s čovječanstvom.

Navještaj: Krist je uskrsnuo!, koji je krenuo iz Jeruzalema onog uskrsnog jutra, Crkva ne prestaje naviještati. U njemu je temelj naše vjere. Kristovo uskrsnuće je u središtu kršćanskoga otajstva.

»Kristovo uskrsnuće - kaže Benedikt XVI. - nije plod nekog domišljanja, nekog mističnog iskustva: događaj je to, koji zasigurno nadilazi povijest, ali koji se zbio u točno određenom trenutku povijesti i koji u njoj ostavlja neizbrisiv trag. Svjetlo koje je zaslijepilo stražare, koji su bili postavljeni da čuvaju Isusov grob, probilo je u vrijeme i prostor. To je (...) božansko svjetlo, koje je razbilo tamu smrti i unijelo u svijet Božje svjetlo, svjetlo Istine i Dobra« (Urbi et orbi, 2011.).

Poruka Uskrsa mogla bi se sažeti u poziv: tražite Gospodina! Uporište i smjerokaz naših traženja nije više Raspeti, nego Uskrsnuli. Uskrs je unio nov poredak utemeljen na sigurnosti kršćanske nade.

Krist je po svojem uskrsnuću postao temelj i graditelj života, kao i povijesti čovječanstva. On je kamen što ga mi graditelji ljudskoga društva često odbacujemo, a Bog ga je postavio kao zaglavni, ključni kamen, koji drži cijelu građevinu. Koliko god naprezali snage i trudili se ostvarivati nove zamisli, bez Boga ćemo se trajno susretati sa svojom nemoći da damo odgovor na pitanja koja se gomilaju oko nas i koja se rađaju u nama. Radosna vijest uskrsnog jutra govori o pogledu prema Bogu, koji nam u Isusu, uskrslom i živom, dolazi ususret.

Uskrsli Isus je dohvatljiv samo u osobnome susretu i u prihvaćanju Božje riječi. Uskrsli dolazi k nama sa svojim Duhom, svojom snagom, svojim svjetlom, svojom jasnoćom, svojom životnošću. On je Bog prisutni i živi. On je naš prijatelj.

On je Bog prisutni unatoč sveprisutnoj buci glasnika smrti koji u današnje vrijeme žele zatrti nadu i uništiti vjeru u to da je svaki čovjek dijete Božje i kao takav pozvan na vječni život koji počinje već na ovoj zemlji.

On je Bog živi i Bog života, unatoč industriji smrti koja pod maskom borbe za ljudska prava, ozakonjuje i opravdava uništavanje ljudskoga života na samom njegovom početku.

On je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti.

Braćo i sestre,

Uskrs je radostan u svojoj otajstvenosti koja pokazuje neizrecivost bogatstva u siromaštvu koje nosi svaki čovjek.

Stoga, moje su misli i molitve poglavito uz one koji su najprisnije združeni Kristu Patniku. Mislim na bolesne i starije koji teško podnose križ nemoći i teret godina; na tužne kojima je smrt oduzela zemaljsku blizinu najdražih; na one kojima je narušeno povjerenje u ljude i poljuljana nada; i na sve one koji ne vide smisao svoga križa i patnje.

Krist je pobijedio smrt. Imajte snage pogledati na Kristov križ, da biste vidjeli Isusa koji je došao radi vaše muke.

Bliz sam Vama koji se, unatoč mnogim nesigurnostima i pitanjima, žrtvujete u odgoju i obrazovanju. Pozvani ste pratiti djecu i mlade pružajući im sredstva da lakše rastu i sazrijevaju s pogledom na Boga Života. Ne mislim pritom samo na škole i visoka učilišta, na znanost i kulturu, nego na osobit način na obitelji, svećenike i odgojitelje.

Riječ ove uskrsne čestitke neka odjekne i u nosivim institucijama hrvatskoga društva i u srcima najodgovornijih za postavljanje i čuvanje temelja pravednosti, zajedništva i solidarnosti u Hrvatskoj nam domovini.

Sretan Uskrs i vama, dragi mladi. S udivljenjem gledam vaše, sve snažnije traženje Boga te sve primjetniju privrženost Crkvi i vaše sudjelovanje u njezinim inicijativama. Vi, koji tražite iskrenost, lako uviđate gdje se nalazi životna istina. Ne bojte se težiti prema zreloj vjeri, a potičite na dobro i one koji se ne usude približiti Isusu i vidjeti da je njegov grob prazan.

Svjetlo koje se pojavilo u svijetu u zoru uskrsnog jutra neka u nama oživi duh Božjega posvojenja te nas obnovljene u duši i tijelu učini vjernim služiteljima Istine i Dobra.

Svim vjernicima koji ispovijedaju vjeru u Isusovo uskrsnuće neka je blagoslovljen Uskrs.

Sretan Uskrs želim i svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života.

Svima Sretan Uskrs!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)