Obavijesti

News

Komentari 31

Četiri divna španjolska mjesta koja jednom morate posjetiti

Četiri divna španjolska mjesta koja jednom morate posjetiti
9

Nova godina je gotova, skijanje će uskoro biti za nama, sljedeće na redu je ljeto. Pripreme uskoro počinju. Teretana i skidanje kila te planovi gdje otići, što obići. Sve je u planiranju

VIDEO

Premda je zima i dalje među nama, drži Hrvatsku u svojem ledenom stisku, planiranje za novo ljetovanje već bi trebalo otpočeti. Ima li boljeg trenutka za nabavu karata nego u jeftinoj sezoni, za provjeru smještaja daleko prije trenutka kada svi to rade i za pripremu svih svojih sredstava za ludi odmor nego sad?

A jedna od regija koju bismo praktički svi mogli posjetiti ove godine jest i Španjolska. Neki od nas već su bili tamo, u sklopu našeg školovanja i maturalca. No jeste li razmislili o odlasku na ljetovanje u Španjolsku, bez pritiska okoline, samo vi i vaši voljeni?

Ako jeste, za oko su vam zasigurno zapale neke od poznatih španjolskih lokacija, a u ovom malenom pregledu mi ćemo se osvrnuti i na one poznate, a i na one skrivene dragulje u ovoj velikoj zemlji.

Ateca

Unutar mirne regije Calatayud, u pokrajini Zaragoza (dio povijesne regije Aragon) smjestio se gradić Ateca. Na samo 100 kilometara od glavnog grada te pokrajine, također nazvanog Zaragoza, a na 220 kilometara od Madrida, pokraj rijeka Piedra i Monegrillo, ovo mjesto je pravi dragulj španjolske unutrašnjosti.

Tisućljećima nastanjena regija danas je dom izvrsnih vina, voćnjaka prepunih jabuka te nasada badema. Tradicionalni sajmovi ovog grada prepuni su lončarskih proizvoda specifičnih za ovu regiju, kao i raznih slastica od višanja. No ono po čemu ćete zapamtiti Atecu je slastica koje se vjerojatno ne biste sjetili kad razmišljate o Španjolskoj.

Fotolia

Naime, u gradiću se nalazi nekoliko tvornica čokolade, koje proizvode po tradicionalnim metodama, bez aditiva i samo s prirodnim sastojcima. Chocolates Valor, Chocolates Hueso i Chocolates Atienza na široko su poznate po svojim proizvodima, koji dobivaju nagrade diljem svijeta.

Ali ako nekim čudom niste za čokolade i slastice, uvijek možete svoje vrijeme provesti blizu religijskih zdanja ovog grada. Samostan Piedra, nazvan po rijeci koja protječe pokraj njega, ima otvorena vrata za ljude dobre volje. No čak i ako ste blizu samostana, niste daleko od čokolade jer upravo se u tom samostanu po prvi put u povijesti Europe kuhala čokolada. A samo na malenoj udaljenosti od samostana nalaze se slapovi Cola de Caballo. Skriveni duboko u šumi, dat će vam mir kojeg tražite na ljetovanju.

No ako vas zanimaju arhitektura i povijest, Ateca vam je opet na usluzi. Klasična crkva s tornjem iz 11. stoljeća, čak tri utvrde, korida, Ateca je istinski grad prepun materijala za istraživanje.

Leon

Glavni grad povijesne pokrajine Leon jedno je od mjesta koje ćete posjetiti i koje će vam zauvijek ostati u umu. Osnovana još 74. godine nove ere, ova rimska utvrda je postala pravi grad tijekom stoljeća. Povijesno i arhitektonsko nasljeđe Leona, kao i mnogobrojni festivali koji se održavaju tijekom cijele godine, posebice za vrijeme Uskrsa, čine ovaj grad turističkim centrom i za španjolske kao i za međunarodne turiste.

Čak je i UNESCO pokazao koliko je Leon hvalevrijedna lokacija, zaštitivši nekoliko lokacija unutar grada. Ističu se gotička Katedrala, koji domaći od milja zovu Kuća svjetla, kao i posljednje počivalište starih kraljeva ove regije, Bazilika Svetog Izidora. Ali ako niste ljubitelji religijske arhitekture, ili biste jednostavno radije gledali svjetovne zgrade, djela slavnog modernističkog arhitekta Gaudija nalaze se diljem grada.

No odmor nisu samo zgrade i arhitektura. Za dobar odmor nužna je i dobra zabava u obliku jela i pila, a Leon je za takvo što i te kako spreman. Dvadeset stoljeća postojanja omogućila su ovom gradu da razvije široku gastronomsku ponudu, po kojoj je poznat na široko i na veliko.

Leoneška kuhinja ponosi se svojim pršutima od govedine, kao i nekim jelima koja možda ne pašu svakom nepcu. Tako među tradicijska jela u Leonu spada i jedna vrsta krvavice, zatim punjene svinjske tripice, hladna juha od češnjaka te specifični kolači koji se jedu jako zaslađeni, mantecadas.

Ipak ono što dovodi mnogo turista u ovaj veliki grad jest slavlje po imenu ‘Genarinov sprovod’. Kako priča kaže, gradskog pijanca Genarina je udario prvi smetlarski kamion početkom 20.st. U njegovo ime održava se ovo slavlje prilikom kojeg je svačiji glavni i jedini cilj uživati u dobrom alkoholu.

Ibiza

Ponekad odmor od vas traži da zaboravite mir, da zaboravite razgledavanje i kulturne manifestacije, i da posebice iza sebe ostavite išta religijsko. U tim situacijama, jako dobro vam dođe lokacija poput dobro znane Ibize. Otok u Mediteranu, Ibiza je postala jako dobro poznata po svojem noćnom životu, po elektronskoj muzici povezanom s otokom te s ljetnom klupskom scenom, koje sve privlače golem broj turista tijekom godine. Dvije regije su posebice asocirane s ovakvom noćnom scenom - glavni grad otoka, Vila d'Eivissa te Sant Antoni na zapadnoj strani.

Pixsell

Noćni život na otoku se promijenio nekoliko puta otkako je otok postao otvoren za strance tijekom ‘50. Prvi posjetitelji koji su tražili kontinuiranu noćnu zabavu bili su hipiji, koji su radili što hipiji rade - pričali, pjevali i katkad se drogirali. Njihovo ponašanje, s čestim ‘golim’ kupanjima, potaknulo je dolazak drugih gostiju i profiliranje scene prema malo ‘kvalitetnijim’ turistima. No ponuda se i dalje sastojala uglavnom od barova i kafića, u kojima su uživali i domaći kao i moreplovci i turisti.

No tijekom ‘70. godina je otok počeo stjecati kulturu u kojoj i danas uživa. Noćni klubovi krenuli su se otvarati, a neki od njih su ostavili trajni utjecaj na otok. Od svih klubova koji su se do danas otvorili čak četiri su još uvijek ‘u igri’: Pacha, Privilege (prije znan kao Ku), Amnesia i Es Paradís.

Wikipedia

Danas, tijekom ljeta, producenti i DJ-i dolaze na otok te sviraju u raznim klubovima, tijekom cijelog ljeta. Novi dance, trance i house hitovi se predstavljaju cijele sezone, a grad je tako stekao i slavu jer se njegovim imenom opisuje i žanr EDM-a, na isti način kako je ime Goa prestalo značiti samo grad u Indiji.

Ali, Ibiza nije samo elektronika i tulum. I dalje je u pitanju španjolska regija, što znači da ćete jako dobro moći jesti, odlično vino piti te da vam je praktički cijele godine na raspolaganju bistro more i čist zrak.

Arona

Preko tisuću kilometara udaljeni od glavnine Španjolske nalaze se Kanarski otoci, s predivnim otokom Tenerifeom, na kojem se smjestio pitoreskni grad Arona.

Gradić koji postoji već stoljećima je bio maleno i mirno mjesto, s nešto industrije i ribarstva. No jednom kada ga je otkrila turistička industrija, sve se iz korijena promijenilo. Smješten na južnoj strani otoka, na nadmorskoj visini od 600 metara, grad nadgleda svoja pridružena naselja na obali, Los Cristianos, Las Galletas i Las Americas.

Ako volite sunce i ugodnu te toplu klimu, Arona je pravo mjesto za vas. Ali nitko ne očekuje da ćete na vašem odmoru samo ležati i peći se na ljetnoj vrućini. Obala ovog grada pruža i te kako puno užitaka za one koji traže zabavu. Iako je urbanizacija donijela dosta hotela smještenih na samu obalu, sam grad nije jako daleko od iste te bez problema možete u šetnji kroz njega proći i kroz središnji park, koji udomljuje tipične biljne i životinjske zajednice ove regije.

A u centru grada možete vidjeti i nekoliko svetišta, kao i crkvu koja udomljuje rezbarije Gospe, ‘Virgen de la Concepción’. No razlog zašto bi vas Arona morala impresionirati je Teide, planina koja sa svojih 3718 metara čini najviši vrh Španjolske. Na njenim obroncima možete naći razne vulkanske ostatke, špilje, te druge fascinantne prizore koje možete naći na obroncima jednog ugaslog vulkana. Doduše, moramo upozoriti da je ovo vulkan čiju smo posljednju aktivnost doživjeli 1909. godine, što je u geološkim terminima ‘maloprije’.

Ateca, mirno prastaro mjesto u srcu Španjolske, sa stoljetnom tradicijom proizvodnje čokolade. Leon, jedan od prvih gradova Španjolske, kulturni centar s nezaboravnom poviješću. Ibiza, trance centar house glazbe, gdje zabava ne prestaje. Arona, zaboravljeni gradić na Tenerifima, s pogledom na najviši vrh Španjolske, ugasli vulkan.

Kako su sva ta četiri mjesta drastično različita jedno od drugog, na isti se način razlikuju i Ateca, Leon, Ibiza te Arona, modeli tvrtke SEAT.

Ateca, prvi SEAT SUV model već je raspoloživ na tržištu i odnio je tutulu "Best buy car u Europi u 2017. godini". 

Pokretanje videa...

00:30

U 2017. nas očekuju i Leon koji će se početi isporučivati kupcima početkom godine, peta generacija Ibize te novi crossover SEAT Arona.

Koji god model auta ili koje god mjesto odabrali za odmor, bitno je da u svojoj odluci uživate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje