Obavijesti

News

Komentari 3

Četiri godine nakon tragedije: HEP opet gradi u Kupskoj ulici

Četiri godine nakon tragedije: HEP opet gradi u Kupskoj ulici
17

Opet ćemo s vrećicama na ramenu morati otići iz svojih domova, kao i prije četiri godine, strahuju razočarani stanari Kupske ulice, koji gube vjeru u pravni sustav

VIDEO

Ovo je državni teror nad građanima Kupske ulice. Pravda je spora za građane, a brža za državu i privatne investitore. Ovo je tipičan primjer urbanističkog i građevinskog divljanja, rekao je Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad na konferenciji za novinare na četvrtu godišnjicu urušavanja Kupske ulice

Prije deset dana, HEP je pozvao stanare na sastanak da bi ih obavijestio o ponovnom početku radova. Izvođač radova je i dalje Tehnika d.o.o., a stanarima su rekli kako će 'imati ljepši okoliš' kada se izgradi neboder od 8 etaža preko puta njihovih jednokatnica. Podršku stanarima Kupske pružili su stanari susjedne Koranske ulice i udruge Pravo na grad,Zelena akcija i  STUP-Staro Trnje uređuje prostor.  Nakon četiri godine jedino što su stanari dobili su računi za sudske troškove. U svibnju ove godine prvostupanjskom presudom je odlučeno kako ne postoji veza između urušavanja i izvođenih radova. 

- Nakon svih uspješnih projekata Tehnike d.o.o., dogodila se samo jedna Kupska. Zato smo se odlučili za istog izvođača radova, a uspjeli smo i dogovoriti novu metodu gradnje podzemne garaže, i to za minimalan trošak. To nije cjelokupna sanacija, ali dobili smo sve građevinske dozvole - izjavio je Velimir Rajković iz uprave HEP-a.

Stanari Kupske su šokirani novom gradnjom, a još se boje za sigurnost svojih domova. Zajedno s udrugama koje ih podupiru, razmišljaju o prosvjedima i drugim građanskim akcijama.

- Ironično je da su nas pozvali točno na četvrtu godišnjicu naše tragedije. Bojimo se, ne znamo što očekivati. Kanalizacija nam je uništena, susjedu je pao strop u kući, a zidovi pucaju - rekla je Sonja Kacijan, stanarka Kupske 3.

Ivanka Vlaović razočarano kaže kako se HEP nije ispričao niti ponudio nekakvu naknadu štete. 

- Kuće smo sami popravili, koliko smo mogli. Uložili smo žalbu na presudu. Opet ćemo s vrećicama na ramenu morati otići iz svojih domova, kao i prije četiri godine. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu