News

Komentari 9

Četveročlana obitelj: Ovdje nam ništa ne nedostaje, s nama je i pas. U stanove se bojimo vratiti

Četveročlana obitelj: Ovdje nam ništa ne nedostaje, s nama je i pas. U stanove se bojimo vratiti

Cijelu noć nisam oka sklopila jer je malo malo ljuljalo - kaže Marina Kos i dodaje da se u stan ne vraća dok se situacija ne smiri. Zahvalni su jer im, kažu, u prihvatnom centru ničega ne nedostaje

Više od stotinu mještana Siska i okolice potražilo je smještaj i utočište u prihvatnom centru u sportskoj dvorani Brezovica. Uglavnom je riječ o starijim ljudima, no ima i obitelji s djecom. U velikoj sportskoj dvorani poredani su kreveti, a svima koji stignu volonteri Crvenog križa osiguraju vodu, obrok i deke, ukoliko ih nemaju.

Pažnju nam je odmah privukla četveročlana obitelj, mama, tata i dvije kćeri, koji su u prihvatni centar poveli i psa Medu.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO IZ GLINE

- Nismo ga htjeli ostaviti samog u stanu. Bojimo se da bi mogao udariti još koji jači potres pa da ne stradao - govori nam "glava obitelji" Milan Jajčanin.

Sa suprugom Marinom Kos i kćerima Petrom (13) i Matejom (10) živi u zgradi kod sisačke željezare.

- Bio sam u gradu do 11.30 sati, taman sam stigao kući. Supruga je spremila nešto za ručak i mislio sam prileći kad je počelo. Bilo je strašno, ne daj Bože nikome. Ne možeš uhvatiti ravnotežu da izađeš. Sve nam je polupalo i porazbijalo, a još smo u prizemlju - priča Milan. Kaže da su na zgradi popucali unutarnji zidovi oko vrata. 

POGLEDAJTE VIDEO: PETRINJCI U SUZAMA

- Kad je počelo ljuljati mislila sam da nikad neće stati. Baš je dugo trajalo - prisjećala se Marina potresa jačine 6,2 po Richteru koji je oko 12.15 sati pogodio okolicu Petrinje, Gline i Siska u utorak.

- Bio sam maloprije kratko u stanu samo uzeti neke stvari i dovesti Medu i dvaput sam osjetio potres - uzbuđeno kazuje Milan. Obje kćeri su u vrijeme potresa bile vani šetale psa. Milan i Marina samo su razmišljali gdje su i jesu li dobro.

- Planirali smo doći još u utorak navečer, no na kraju smo se predomislili. Cijelu noć nisam oka sklopila jer je malo malo ljuljalo - kaže Marina i dodaje da se u stan ne vraća dok se situacija ne smiri. Zahvalni su jer im, kažu, u prihvatnom centru ničega ne nedostaje.

- Ujutro smo dobili nareske i kavu, vodu i deku, jer je nismo imali, a kćeri su dobile poklon paket - zadovoljno kaže Marina.
Njezine riječi potvrđuje i Gordana Davorija, susjeda obitelji s 4. kata.

- Ovdje je za svaku pohvalu. Hvala svim ljudima koji su poslali pomoć, stvarno nam ničega ne nedostaje - govori Gordana. Svima im je, naglašavaju lakše, jer nisu sami. 

- Među ljudima smo, malo pričaš s njima pa i zaboraviš na sve - kaže Gordana.

Slično misli i Mara Tominac (59), koja također stanuje kod željezare.

- Moja zgrada je kraj bazena. U stanu je sve demolirano. Ja sam podstanar na 2. katu i bila sam kod kuće kad je udario potres. Uspjela sam doći do hodnika gdje se srušio veliki ormar sa staklima za cipele. Uspjela sam ga nekako podignuti da uopće mogu izaći van - kaže Mara, kojoj se u stanu razbilo sve što se razbiti moglo. 

- Nakon potresa veći dio dana provela sam vani kod bazena, a prvu noć prespavala sam kod djece. No, njih je trenutno 13 u stanu, još se neka rodbina sklonila kod njih pa sam radije došla ovdje - govori Mara. Inače radi no trenutno je na bolovanju zbog ozljede koljena.

Zgrada u kojoj stanuje, priča, je stara. Izgrađena je još 1951. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: PETRINJA DVA DANA NAKON POTRESA

- Vidjela sam da je s vanjske strane popucala po pola. Unutra je popadala žbuka, vatrogasni aparati... Ostat ću ovdje koliko god bude trebalo. Ja se gore vratiti ne mogu, dobit ću slom - priča Mara, koja na dan potresa od nervoze nije mogla ni jesti.

- Ovdje smo dobili doručak, topli obrok. Čovjek kad je sam boji se i jesti, pada u depresiju - dodaje. I ona je zahvalna svim dobrim ljudima koji su spremno pomogli stardalima u potresu.

- Neka Bog blagoslovi sve ove ljude što su došli i donijeli nam krevete da ne ležimo na podu - kaže Mara.

Najčitaniji članci