News

Komentari 14

Četvorica krala katalizatore na području Rijeke, ukrali su ih 25

Četvorica krala katalizatore na području Rijeke, ukrali su ih 25

Šteta po katalizatoru kreće se od 1.500 kuna na više, dok se sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni na šezdesetak tisuća kuna. Još dvojica su osumnjičena

Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta te policijskih službenika I. i II. policijske postaje Rijeka, Policijske postaje Krk, Delnice i Crikvenica te Interventne jedinice policije Rijeka. 

Tijek i rezultate kriminalističkog istraživanja kojim su bila obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana,  prezentirala je Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe općeg kriminaliteta ove Policijske uprave.

Kriminalističkom istragom je utvrđeno da su četvorica hrvatskih državljana (32, 25, 37 i 22 godine), temeljem zajedničke odluke tijekom srpnja i kolovoza ove godine na području Rijeke, te u tri navrata na otoku Krku, sa središnjeg dijela ispušnog sustava vozila otuđili katalizatore. Njih su u najvećem broju krali s osobnih vozila marki Volkswagen i Opel, ali i s vozila marki Fiat, Audi, Mercedes, Renault i Škoda.

Šteta po katalizatoru kreće se od 1.500 kuna na više, dok se sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni na šezdesetak tisuća kuna.

U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga doma i drugih prostorija te vozila osumnjičenih na  području Rijeke te Policijskih postaja Delnice i Crikvenica, gdje je  pronađen i oduzet veći broj otuđenih katalizatora i drugih predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem ovih kaznenih djela.

Spomenuta četvorica sumnjiče se za počinjenje 25 kaznenih djela krađa , a trojica od njih su predana pritvorskom nadzorniku.

Preostala dvojica osumnjičenika, starosti 27 i 49 godina sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela prikrivanja, budući da su tijekom srpnja i kolovoza ove godine od četvorice osumnjičenih otkupljivali katalizatore u namjeri daljnje prodaje i stjecanja protupravne imovinske koristi, iako su znali da su navedeni predmeti prethodno otuđeni.

Govoreći o provedenom kriminalističkom istraživanju voditeljica Ćaćić je istaknula kako se prema njihovim saznanjima krađe  katalizatora bilježe isključivo na ovom području, dok na područjima drugih policijskih uprava nije zabilježena pojavnost ovakvih krađa. Ove godine također su već uspješno riješene krađe katalizatora na području Opatije i Krka, a  za što je prijavljeno nekoliko osoba.  Također, kazala je kako katalizatori sadrže nekoliko vrsta metala u malim količinama, a od kojih neki imaju vrlo visoke cijene.

Najčitaniji članci