Obavijesti

News

Komentari 5

Christian Klar: Kako je uzoran učenik postao okrutni terorist

Christian Klar: Kako je uzoran učenik postao okrutni terorist
1

U novom broju Expressa donosimo priču o jednom od najpoznatijih i najokrutnijih europskih terorista, nekad uzoran učenik počinio pokolje koji su zgrozili svijet

VIDEO

Bila je 1973. kad je pomalo žgoljavi student povijesti i fiozofije na Sveučilištu u Heidelbergu odbio poziv na služenje vojnog roka pozvavši se na prigovor savjesti.

Samo godinu poslije Christian Klar će pristupiti drugoj generaciji ljevičarske terorističke organizacije Rote Armee Fraktion (RAF), da bi nakon još osam godina divljeg života urbanoga gerilca u Njemačkoj 70-ih bio uhvaćen te uskoro osuđen na pet doživotnih i još jednu 15-godišnju kaznu zatvora zbog osam ubojstava, 11 pokušaja ubojstava te brojnih otmica, pljački i napada.

Još jednu doživotnu kaznu dobio je 1992. nakon što mu je dokazana krivnja za još jedan atentat. Broj žrtava koje je ostavio iza sebe bio je strašan čak i po mjerilima RAF-a.

Tek 2009. Visoki zemaljski sud u Stuttgartu pomilovao ga je i pustio na slobodu nakon 26 godina robije, od kojih je sedam proveo u samici.

Tada je imao već 56 godina, ali se ni tada, kao ni poslije, nije javno pokajao ni ogradio od zločina, nego je razlog za pomilovanje bilo to što je očito proveo dovoljno dugo u zatvoru te je dovoljno ostario da više ne predstavlja prijetnju po društvo u smislu terorizma.

Christian Klar je jedan od najintrigantnijih preživjelih članova RAF-a jer u njegovu slučaju apsolutno ništa nije upućivalo na to da bi se mogao prepustiti ikakvim radikalnim ideologijama.

Rođen 1952. i odgojen u obitelji u kojoj je majka bila nastavnica fizike u gimnaziji, a otac visoki obrazovni službenik na pokrajinskoj razini u Karlsruheu, mladi je Klar kao tinejdžer bio član stranačkog podmlatka FDP-a, njemačke liberalne stranke. 

Pristojan, odličan učenik, odmjeren, smiren i nekonfliktan. Reklo bi se, u zvijezdama mu je bilo zapisano da proživi tipičan život nekoga iz srednje klase, možda i pomalo dosadan, salonski, knjižnomoljački ili čak da izraste u ono što se naziva “dobrim kršćaninom”.

Prvih godina 21. stoljeća, dok su se u njemačkoj javnosti lomila koplja oko toga treba li mu dati mogućnost pomilovanja, njegov stari učitelj iz gimnazije javno je progovorio kakvoga ga se sjeća iz školskih klupa.

“Bio je učenik kakvog se u razredu samo može poželjeti. Imao je izniman osjećaj za pravedno. Bio je pravi moralist”, opisao ga je. 

U novom broju najčitanijeg hrvatskog tjednika donosimo priču o jednom od najpoznatijih i najokrutnijih europskih terorista, kako je nekad uzoran učenik počinio pokolje koji su zgrozili svijet, kako je uhićen i gdje danas živi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti