Obavijesti

News

Komentari 20

Cijela obitelj pronađena mrtva - ubila ih je toksična alga?

Cijela obitelj pronađena mrtva - ubila ih je toksična alga?

Među tijelima je pronađen i obiteljski pas Oski. John je bio zaposlenik Snapchata, a Ellen je studirala kako bi postala psihoterapeutkinja. Prošle su se godine preselili u ovo područje iz San Francisca te su dobili dijete

Roditelji i njihova kćer pronađeni su mrtvi na planinarskoj stazi Devils's Gulch (Đavolja jaruga, slob.prev.) u Kaliforniji, a vjeruje se da je njihova smrt posljedica djelovanja smrtonosne alge, prenosi BBC.

Johna Gerrisha (44), njegovu ženu Ellen Chung (30) i Miju (1) pronašle su mrtve u park-šumi Sierra National Forest. Tijela su preveli na obdukciju, a obližnje vode testiraju se na toskične alge jer se vjeruje da bi one mogle biti uzrok smrti ove obitelji.

Među tijelima je pronađen i obiteljski pas Oski. John je bio zaposlenik Snapchata, a Ellen je studirala kako bi postala psihoterapeutkinja. Prošle su se godine preselili u ovo područje iz San Francisca te su dobili dijete.

Snimala selfie iznad slapova pa pala u provaliju i poginula
Snimala selfie iznad slapova pa pala u provaliju i poginula

Šerif okruga Mariposa Jeremy Briese rekao je kako neće mirovati dok ne pronađu uzrok smrti.

- Trenutno nemamo jasnih indicija što se dogodilo. Znamo da su bile dvije zdrave odrasle osobe i jedno zdravo dijete te zdrav pas, a svi su umrli na istom mjestu.

Jedna od teorija je i kako su smrti povezane s curenjem plina iz obližnjih napuštenih rudnika zlata, no Briese vjeruje da to nije slučaj.

- Ne vjerujem da su rudnici povezani s ovim smrtima. Sve ovo jako je frustrirajuće i jako potresno za sve nas. Koliko sam upoznat, proteklih dana procvjetale su toksične alge, što je uzrokovano trenutnom sušom. No, još uvijek ne znamo dovoljno detalja o toksičnosti tih algi.

BBC navodi da određene vrste algi pri cvjetanju mogu emitirati opasne toksine koji mogu dovesti do pobolijevanja ili čak smrti ljudi i životinja. Prošlog mjeseca američka Šumska služba objavila je upozorenja o potencijalno opasnim algama koje upravo cvjetaju. Posjetitelje baš ovog područja upozorili su da se nipošto ne kupaju niti da dozvoljavaju svojim ljubimcima ulazak u vodu kako se ne bi izložili otrovima.

Glasnogovornica šerifovog ureda Kriste Mitchell za KTVU je rekla kako je ovo vrlo neobična situacija.

Žena (42) preživjela pad sa 60 metara, spasila ju krošnja jele
Žena (42) preživjela pad sa 60 metara, spasila ju krošnja jele

- Nije bilo nikakvih znakova traume, nema očitog uzroka smrti, nema oproštajnog pisma...

Profesorica sa Sveučilišta u Stanfordu Anna Michalak, šefica Odjela za globalnu ekologiju na Institutu za znanost u Carnegieju, kaže kako neke alge mogu nositi smrtonosne bakterije koje napadaju jetru i živčani sustav.

Dodala je da znaju za više prijavljenih slučajeva gdje su psi uginuli nakon što su bili u vodi u kojoj su cvjetale alge. Kaže i kako su učinci tih bakterija su izuzetno brzi.

Biologinja i oceanografkinja Sarah Smith kaže kako ti toksini mogu izazvati smrt u samo 24 sata.