Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cijela škola štrajkala jer je prvašić razredu prijetio nožem

Sad je sve eskaliralo do toga da se bojimo djecu poslati u školu i jednostavno ne možemo dozvoliti da se ovako nešto događa u našem gradu - kažu ogorčeni i zabrinuti roditelji...

111 komentara

Zbog incidenta, točnije prvašića, koji je prije nekoliko dana učenicima OŠ Ivan Mažuranić u Novom Vinodolskom prijetio nožem, nastava u četvrtak nije održana. 

- To je kap koja je prelila čašu. Radi se o djetetu problematične obitelji čija djeca sustavno maltretiraju, kako učenike škole tako i građane cijelog grada. Ti roditelji imaju desetero djece od kojih nekoliko njih svakodnevno terorizira mještane svojim ponašanjem. Neprestano prijete, kradu djeci novac za marendu, žicaju novce ispred trgovina u kojima im je zbog krađa zabranjen ulaz, koje onda troše na piće i cigarete, a onome tko se usudi ne dati ima novac šaraju aute. Neki od njih već su bili u zatvoru i po domovima, od kojih uvijek pobjegnu i nitko im ne može stati na kraj. Niko se ne brine o toj djeci, tolerira im se ne dolazak na nastavu i to je problem koji traje već godinama, a sustav prebacuje lopticu i ne reagira. Sad je sve eskaliralo do toga da se bojimo djecu poslati u školu i jednostavno ne možemo dozvoliti da se ovako nešto događa u našem gradu - kažu ogorčeni i zabrinuti roditelji, s kojima je u prisustvu policije, ravnatelj škole Boris Turjak održao hitan roditeljski sastanak, na kojem nisu prisustvovali djelatnici Socijalne službe, koji su opravdali svoj izostanak.

On tvrdi kako je nebrojeno puta kontaktirao nadležne institucije.

- U više navrata obratili smo se Centru za socijalnu rad, Ministarstvu, gradu, policiji. Godišnje šaljemo petnaestak dopisa o izostancima djece koja su u pitanju kao i o drugim problemima te djece i molimo da se poduzmu mjere, naravno i prema roditeljima koji se neodgovorno ponašaju, no rješenja nisu onakva kave očekujemo i smatram da je sustav rješavanja problematičnih situacija prespor - kaže ravnatelj koji je podržao roditelje u njihovom prosvjedu.

Iz Centra za socijalnu skrb kažu kako su u četvrtak dobili policijsko izvješće o navedenom incidentu te da su u postupku poduzimanja određenih mjera. 

- Do sada smo imali određena saznanja o situaciji, ali ne i službena. Radi se o socijalno ugroženoj obitelji, koju redovito posjećujemo i koja je do sad uvijek surađivala, a djeci osiguravamo posebne i zakonom propisane socijalne usluge da bi mogli funkcionirati. U konkretnom slučaju, ispitujemo sve činjenice i poduzimamo zakonske mjere, provodi se liječnička dijagnostika kako bi se utvrdilo da li dijete možda ima zdravstvenih problema, da li će morati ići na posebnu nastavu, da li mu treba asistent. Ne slažem se s tim da institucije ne rade svoj posao, svi se mi trudimo i znojimo, ali ovo su komplicirane situacije koje iziskuju angažiranost svih skupa, škole, policije, grada, nas, sudova. Naravno da svi uvijek možemo bolje, no ovo je sklizak teren i isključivanje djece iz obitelji je zadnja opcija, a i kada je ta opcija u pitanju treba naći adekvatne udomitelje, što također iziskuje puno vremena. Najlakše je uprti prstom i naći krivca ili žrtvu, no to neće riješiti problem. Moramo pronaći nove oblike rada da svi skupa budemo efikasniji - kaže ravnatelj crikveničke Socijalne službe Darko Logožar, koji oštro demantira natpise u medijima koji ga optužuju da je rekao kako roditelji isključuju i diskriminiraju učenike koji su, u ovom slučaju pripadnici romske nacionalne manjine.

Dodao je kako je zahvalan gradu koji poduzima sve mjere kako bi šestero obitelji s 34 člana, od kojih je i navedena, osigurali adekvatan smještaj, koji je jedan od koraka kako pomoći djeci.

Iz grada potvrđuju navedeno te dodaju kako su u više navrata zapošljavali članove problematične obitelji u komunalnoj službi, no već nakon nekoliko dana rada oni se više ne bi pojavljivali na radnom mjestu.

Roditelji djece koju mještani optužuju za zlostavljanje, maltretiranje i neprimjereno ponašanje kažu kako je laž.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message