Svake godine cijena topljenih komadića svinjske slanine raste u nebo
News
Komentari 134
Svake godine cijena topljenih komadića svinjske slanine raste u nebo
Čvarci su nekoć bili hrana za sirotinju, danas znaju biti skuplji i od kulena i pršuta! Svake godine cijena topljenih komadića svinjske masti raste u nebo.
Čitateljica 24sata poslala nam je fotografiju sa zagrebačke tržnice gdje je kilogram ovog tradicionalnog specijaliteta 28 eura.
- Ovo me baš iznenadilo. Obzirom kakvo je stanje s pajcekima, koliko će tek biti čvarci oko Nove godine? - pita se čitateljica.
Čvarci su jedan od specijaliteta u Hrvatskoj, pogotovo u Slavoniji, Baranji i Međimurju gdje se najviše proizvode. Nastaju topljenjem svinjske masti, nakon čega se mast prži dok ne postane hrskava, a potom se preša.
U Hrvatskoj se organiziraju i festivali poput Čvarkijada gdje proizvođači pokazuju svoje umijeće pravljenja ovog specijaliteta.
Cijena čvaraka u studenom prošle godine dosegla je 30 eura po kili, a loša vijest za ljubitelje ove delicije je da bi ove godine mogli prijeći i 30 eura.
Potrošnja svinjskog mesa raste, proizvodnja se smanjuje, a tu je i afrička svinjska kuga zbog koje su na velikim slavonskim farmama već eutanizirane tisuće svinja...
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+