Obavijesti

News

Komentari 16

'Cijena tehničkih pregleda auta svuda je jednaka i nije rasla...'

'Cijena tehničkih pregleda auta svuda je jednaka i nije rasla...'
1

Posebno ističemo i pozitivnu reakciju građana na ove izmjene, odnosno smanjenje vremena koje građani moraju utrošiti da bi obavili ove poslove, kažu u MUP-u...

VIDEO

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je priopćilo da je djelatnost Centra za vozila Hrvatske uređena u skladu s Ustavom i pravilima koje reguliraju tržište te da tehnički pregledi nisu poskupjeli.

Nakon tvrdnji da je Centru za vozila proširen "monopolistički položaj" u MUP-u ističu da je tehnički pregled i registracija vozila djelatnost koju je zakonodavac, zbog sigurnosti prometa na cestama, uveo kao zakonsku obvezu te se smatra djelatnošću od općeg interesa, a postojeći sustav tehničkih pregleda i registracije uveden je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz 1992. i ustrojen po uzoru na njemački sustav koji je prihvaćen i kao europski model.

"Napominjemo da se i do sada u više navrata dovodilo u pitanje zakonitost odredbi kojima je MUP prenio javnu ovlast za obavljanje poslova tehničkih pregleda na Centar za vozila i HAK. Dosadašnji postupci koji su tim povodom pokretani nedvojbeno su potvrdili da su netočne i pravno neutemeljene tvrdnje kojima se poslove tehničkih pregleda vozila svrstava u tržišne poslove, pri čemu se navodi da u ovim poslovima postoji nedopušteni monopol", navode u MUP-u.

Ističu da je to potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja rješenjem od 23. svibnja 2017. te Ustavni sud Republike Hrvatske rješenjima od 20. rujna 2000. i 19. prosinca 2017.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prilog tome navode i "očitovanje ministra unutarnjih poslova od 13. veljače 2017." (Vlahe Orepića) "kojim se napominje da se kod obavljanja tehničkih pregleda vozila ne može raditi o gospodarskoj djelatnosti, jer se u stanicama za tehnički pregled vozila ne prodaju usluge potrošačima niti se sklapaju obvezno-pravni poslovi".

"Na kraju još jednom ističemo da je osnovni razlog zbog kojega se išlo u ove zakonske izmjene pojednostavljenje postupka registracije vozila, odnosno obavljanja svih poslova vezanih za registraciju vozila na jednome mjestu. Na ovaj način policijske uprave i postaje su se rasteretile od ovih poslova i mogu se više posvetiti drugim poslovima iz svoje nadležnosti. Također, posebno ističemo i pozitivnu reakciju građana na ove izmjene, odnosno smanjenje vremena koje građani moraju utrošiti da bi obavili ove poslove", kažu u MUP-u.

U opširnom priopćenju objavljenoj na MUP-ovoj internetskoj stranici (https://www.mup.hr/novosti/5275/tehnicki-pregledi-bez-poskupljenja) navodi se i da uz Centar za vozila Hrvatske d.d. poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, na osnovi MUP-ova odobrenja trenutno obavlja još 41 pravna osoba, u čijem sastavu posluju stanice za tehnički pregled.

Ističu kako je naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama jednaka na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te da ona nije rasla, kao i da se dio zarade koji pripada Centru za vozila i Hrvatskom autoklubu izdvaja za prometnu preventivu.

"Štoviše, novine su popraćene i smanjenjem određenih troškova pa je odsad prva registracija osobnog automobila jeftinija za 202 kune (zbog ukidanja obveze tehničkog pregleda za nova vozila), troškovi promjene vlasništva su manji 49,48 kuna plus ušteda od 50 kuna zbog ukidanja ovjere ugovora kod javnog bilježnika. Produženje važenja prometne dozvole radi popunjenosti je jeftinije 39,48 kuna dok je cijena produženja važenja prometne dozvole u stanicama za tehnički pregled, kao što je već objašnjeno, ostala ista – 92,24 kune. Usto od 1. siječnja je ukinut porez od pet posto na promjenu vlasništva i uvedena je pristojba koja će prosječno biti 50 posto manja u odnosu na porez", stoji u priopćenju.

Ponavljajući da je "suština ove reforme obavljanje svih poslova koji su povezani s registracijom vozila na istome mjestu", MUP iznosi podatak da je prije zakonskih izmjena kada su se "pojedini poslovi mogli obaviti i u stanicama za tehnički pregled i u policijskim upravama i postajama", takvu mogućnost koristio iznimno mali broj građana, u prošloj godini tek 0,66 posto.

"Kada se analiziraju takve brojke, a vodeći se načelom ekonomičnosti poslovanja MUP-a, očito je da nije bilo u interesu zadržati posebna radna mjesta u svih 20 policijskih uprava i 102 policijske postaje u RH, a kako bi se osigurala usluga za svega 0,6 posto njezinih korisnika".

"Treba spomenuti da su tehnički pregledi vozila na sličan način uređeni u brojnim europskim zemljama (npr. Savezna Republika Njemačka, Republika Irska, Švedska, Finska, i dr.) te da je sustav tehničkih pregleda u RH jedan od boljih u Europi", kažu u MUP-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...