Obavijesti

News

Komentari 0

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale prema 20 dolara

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale prema 20 dolara
1

Veći pad cijena na američkom tržištu povezan je s bojaznima trgovaca da bi skladišni prostori u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu uskoro mogli biti popunjeni, tumači Reuters

VIDEO

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 20 dolara budući da trgovce zabrinjavaju popunjeni skladišni prostori, posebice u SAD-u, i zastoj globalnog gospodarstva zbog pandemije korona virusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 20,27 dolara. Ugovori za isporuke u lipnju istječu u četvrtak.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3,61 dolara nižoj  cijeni, od 13,33 dolara.

'Teheran pomno prati SAD, no nikada ne bi počeo sukob'
'Teheran pomno prati SAD, no nikada ne bi počeo sukob'

Veći pad cijena na američkom tržištu povezan je s bojaznima trgovaca da bi skladišni prostori u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu uskoro mogli biti popunjeni, tumači Reuters, dodajući i da je trgovina ugovorima s rokom isporuke u lipnju bila neuobičajeno skromna.

- Na tržištu se silno strahuje da bi cijene ponovo mogle pasti u negativno područje jer u čvorištu u Cushingu gotovo i više nema mjesta za skladištenje i dostavu - tumači Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

- Otklon otvorenog interesa od ugovora s rokovima isporuke u lipnju negativno će utjecati na njihovu likvidnost, što bi moglo dovesti do većih oscilacija u cijeni - napominje Tchilnguirian.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u pretprošlom tjednu na 518,6 milijuna barela, nadomak rekordnih 535 milijuna barela, zabilježenih u 2017. godini.

Kineska korporacija proglašena najvećim kupcem ruske nafte
Kineska korporacija proglašena najvećim kupcem ruske nafte

Sredinom travnja bilo je popunjeno već 70 posto kapaciteta u Cushingu a trgovci smatraju da prostora zapravo više i nema.

Istodobno se procjenjuje da će svjetsko glospodarstvo pasti dva posto, više nego u vrijeme financijske krize, a naftna potražnja zbog pandemije čak 30 posto.

U SAD-u je od sredine ožujka čak 26,5 milijuna Amerikanaca zatražilo naknade za nezaposlene a utjecani neprofitni Kongresni ured za proračun predviđa da će američko gospodarstvo u drugom tromjesečju na godišnjoj razini potonuti gotovo 40 posto.

- Aktualni odnos ponude i potražnje na naftnom tržištu jednostavno je grozan a poboljšanje se ne očekuje prije konca lipnja zbog ogromnog pada globalne potražnje za naftom - konstatira Tamas Varga iz PVM-a.

Situaciju bitno ne mijenja ni sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju budući da i dalje na tržištu ostavlja previše nafte.

Oporavak cijena nafte: Dionice u Aziji i na Wall Streetu rastu
Oporavak cijena nafte: Dionice u Aziji i na Wall Streetu rastu

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 14,31 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.