News

Komentari 0

Oporavak cijena nafte: Dionice u Aziji i na Wall Streetu rastu

Oporavak cijena nafte: Dionice u Aziji i na Wall Streetu rastu

S obzirom na globalnu recesiju, očekuju se i slabi poslovni rezultati kompanija. Primjerice, analitičari u anketi Reutersa oštro su smanjili procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte drugi dan zaredom i nadi ulagača u nove poticajne mjere kako bi se ublažila predstojeća recesija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, prvi put nakon tri dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,8 posto. No, u Australiji i Šangaju blago su pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji znatan rast cijena dionica na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i najavi paketa pomoći malim američkim tvrtkama kako bi prebrodile koronakrizu.

Nakon što su početkom tjedna cijene barela oštro pale i skliznule na najniže razine od 1999. godine, jučer su skočile više od 7 posto.

Jutros su nastavile s oporavkom, pa je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljnjih 3 posto, na 21,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,3 posto, na 14,20 dolara.

To se zahvaljuje mogućem smanjenju proizvodnje nafte u svijetu kako bi se smanjila neravnoteža između ponude i potražnje, s obzirom da je zbog koronakrize potražnja oštro pala. 

Ulagače je ohrabrila i jednoglasna podrška američkog Senata paketu pomoći malim tvrtkama u ukupnom iznosu od gotovo 500 milijardi dolara. Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa podržati taj paket pomoći u četvrtak.

 Bio bi to već četvrti paket poticaja gospodarstvu koji je odobrio Kongres, a ukupan iznos tih poticaja od oko 3.000 milijardi dolara trebao bi ublažiti predstojeću recesiju.

 Ulagači se nadaju i novim poticajnim mjerama Europske središnje banke (ECB) jer gospodarstvu eurozone prijeti duboka recesija, a čelnici njezinih članica ne mogu se dogovoriti kako financirati pomoć gospodarstvu.

 Ipak, jutros se trguje oprezno jer je sasvim jasno da najveća svjetska gospodarstva ulaze u recesiju, kao i zarade kompanija.

 Jutros je objavljeno da je južnokorejski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao za 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. To je nešto blaži pad u odnosu na očekivanja analitičara od 1,5 posto, ali najveći od financijske krize 2008.

 - Gospodarstvo će vjerojatno pasti još najmanje jedan kvartal jer će se nastaviti teška vremena za izvoznike - kaže Moon Jung-hui, ekonomist u KB Bank.

 S obzirom na globalnu recesiju, očekuju se i slabi poslovni rezultati kompanija. Primjerice, analitičari u anketi Reutersa oštro su smanjili procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pa sada očekuju njihov pad u prvom i drugom tromjesečju. To znači da slijedi recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Dolar i dalje jača

 A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta nastavio jačati jer zbog nesigurnosti na tržištima ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital.

 Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,38 bodova, najviše razine u dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,22 boda.

 Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 107,80 jena.

 No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0815 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0845 dolara.

Najčitaniji članci