Obavijesti

News

Komentari 0

Oporavak cijena nafte: Dionice u Aziji i na Wall Streetu rastu

Oporavak cijena nafte: Dionice u Aziji i na Wall Streetu rastu
1

S obzirom na globalnu recesiju, očekuju se i slabi poslovni rezultati kompanija. Primjerice, analitičari u anketi Reutersa oštro su smanjili procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa

VIDEO

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte drugi dan zaredom i nadi ulagača u nove poticajne mjere kako bi se ublažila predstojeća recesija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, prvi put nakon tri dana pada.

Svjetske burze u doba korone + Besplatni vodič: Kako trgovati
Svjetske burze u doba korone + Besplatni vodič: Kako trgovati

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,8 posto. No, u Australiji i Šangaju blago su pale.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji znatan rast cijena dionica na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i najavi paketa pomoći malim američkim tvrtkama kako bi prebrodile koronakrizu.

Nakon što su početkom tjedna cijene barela oštro pale i skliznule na najniže razine od 1999. godine, jučer su skočile više od 7 posto.

Jutros su nastavile s oporavkom, pa je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljnjih 3 posto, na 21,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,3 posto, na 14,20 dolara.

Problemi tržišta: Nafta nikad jeftinija, a nitko je ne kupuje
Problemi tržišta: Nafta nikad jeftinija, a nitko je ne kupuje

To se zahvaljuje mogućem smanjenju proizvodnje nafte u svijetu kako bi se smanjila neravnoteža između ponude i potražnje, s obzirom da je zbog koronakrize potražnja oštro pala. 

Ulagače je ohrabrila i jednoglasna podrška američkog Senata paketu pomoći malim tvrtkama u ukupnom iznosu od gotovo 500 milijardi dolara. Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa podržati taj paket pomoći u četvrtak.

 Bio bi to već četvrti paket poticaja gospodarstvu koji je odobrio Kongres, a ukupan iznos tih poticaja od oko 3.000 milijardi dolara trebao bi ublažiti predstojeću recesiju.

 Ulagači se nadaju i novim poticajnim mjerama Europske središnje banke (ECB) jer gospodarstvu eurozone prijeti duboka recesija, a čelnici njezinih članica ne mogu se dogovoriti kako financirati pomoć gospodarstvu.

 Ipak, jutros se trguje oprezno jer je sasvim jasno da najveća svjetska gospodarstva ulaze u recesiju, kao i zarade kompanija.

Zauzima prostor: Nafte ima toliko da se nema gdje spremiti
Zauzima prostor: Nafte ima toliko da se nema gdje spremiti

 Jutros je objavljeno da je južnokorejski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao za 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. To je nešto blaži pad u odnosu na očekivanja analitičara od 1,5 posto, ali najveći od financijske krize 2008.

 - Gospodarstvo će vjerojatno pasti još najmanje jedan kvartal jer će se nastaviti teška vremena za izvoznike - kaže Moon Jung-hui, ekonomist u KB Bank.

 S obzirom na globalnu recesiju, očekuju se i slabi poslovni rezultati kompanija. Primjerice, analitičari u anketi Reutersa oštro su smanjili procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pa sada očekuju njihov pad u prvom i drugom tromjesečju. To znači da slijedi recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Dolar i dalje jača

 A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta nastavio jačati jer zbog nesigurnosti na tržištima ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital.

 Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,38 bodova, najviše razine u dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,22 boda.

Svi poludjeli za polugicama od 100 grama zlata, ali ih nema...
Svi poludjeli za polugicama od 100 grama zlata, ali ih nema...

 Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 107,80 jena.

 No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0815 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0845 dolara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda