Obavijesti

News

Komentari 347

Cijepljenje? Malo je to zapelo...

Cijepljenje? Malo je to zapelo...

Nisu se još pocijepili u Domovima za starije i zdravstveni djelatnici, a dok se to ne završi, ne može se nitko drugi cijepiti. Nemamo cjepiva, rekao nam je Dragan Soldo, predsjednik Društva obiteljskih doktora

VIDEO

Sve te najave lijepo zvuče, ali mi ne krećemo još s cijepljenjem, rekao nam je Dragan Soldo, predsjednik Društva obiteljskih doktora, kad smo ga upitali je li sve spremno za cijepljenje opće populacije u Domovima zdravlja.

Pogledajte video: Cijepio se i Milanović

Pokretanje videa...

Predsjednik Milanović 02:29

Od sutra docjepljivanje

Naime, nakon prve prioritetne skupine - korisnika Domova za starije i zdravstvenih djelatnika, koje se počelo cijepiti 27. prosinca, od sutra je protiv korona virusa trebalo krenuti i cijepljenje druge prioritetne skupine, u koju spadaju svi oni iznad 65 godina i kronični bolesnici. 

No, kaže nam Soldo, cjepiva nema.

- Nisu se još pocijepili u Domovima za starije i zdravstveni djelatnici, a dok se to ne završi, ne može se nitko drugi cijepiti. Nemamo cjepiva, malo ga dobivamo. Ali takva je situacija svugdje - kaže Soldo, koji ne zna kad će početi cijepljenje ostalih skupina.

Nema skijanja i posjeta: Ako i uđete u zemlju kako bi vidjeli obitelj, morate u karantenu
Nema skijanja i posjeta: Ako i uđete u zemlju kako bi vidjeli obitelj, morate u karantenu

'Moderninog smo ionako dobili malo'

Od sutra kreće i docjepljivanje onih koji su prije tri tjedna dobili prvu dozu.

- Trenutno imamo samo cjepiva dva proizvođača. Moderninog smo ionako dobili jako malo. Početak cijepljenja opće populacije ovisi o tome kako će nam Pfizer isporučivati svoje cjepivo, a čekamo i registraciju Oxfordskog i AstraZenecinog cjepiva - kaže.

Interes građana za cijepljenjem protiv ove bolesti, koja nam ne da mira već skoro godinu dana, ističe Soldo, iznimno je velik.

- Zainteresirani će se moći prijaviti preko call centra, online ili preko svojih obiteljskih liječnika. Kod mene su se za cjepivo protiv Covida predbilježili gotovo svi koji su se htjeli cijepiti i protiv gripe, tako da je to velik broj pacijenata. No mi nemamo masovne količine cjepiva pa neće biti potrebe za osposobljavanjem velikih dvorana nego će se provoditi kod nas - poručuje Soldo, koji radi u Domu zdravlja Zagreb - Centar.

Brazil odobrio AstraZenecu i kinesko cjepivo CoronaVac
Brazil odobrio AstraZenecu i kinesko cjepivo CoronaVac

'Dva proizvođača, čija su cjepiva registrirana u EU, jednostavno ne mogu namiriti potražnju. Definitivno će nam kašnjenje zakomplicirati i usporiti docjepljivanje'

I ministar zdravstva Vili Beroš kaže nam da se situacija s isporukom malo zakomplicirala pa se odmah čuo i s ravnateljem HZJZ-a, Krunoslavom Capakom. I epidemiolog Branko Kolarić ističe kako nam spora isporuka stvara probleme te će dodatno usporiti docjepljivanje.

- Cijepljenje nam ide jako sporo jer malo doza i dobivamo, što je problem i svih drugih članica EU. Jednostavno dva proizvođača, čija su cjepiva registrirana u EU, ne mogu namiriti potražnju. Zašto se zakompliciralo s dostavom, nisam upućen jer ne sudjelujem u dobavi cjepiva. Ali definitivno će nam kašnjenje s dostavom zakomplicirati i još usporiti procjepljivanje/docjepljivanje onih koji trebaju dobiti drugu dozu - kaže Kolarić dodajući kako smo do sada prvom dozom cijepili oko jedan posto građana, koji se sada trebaju cijepiti drugom dozom. 

- Sljedeća tri tjedna cjepiva će uglavnom koristiti za te potrebe - kaže nam. 

Do sada nam je došlo 52.650 doza Pfizerovog i 3600 Moderninog cjepiva, a do jučer se cijepilo 45.906 ljudi. Sve doze Moderninog cjepiva otišle su u Sisačko-moslavačku županiju nakon potresa, a s njihovim cjepivom docjepljivanje ide nakon najmanje četiri tjedna.

- Cijepljenje druge prioritetne skupine počinje odmah nakon završetka prve. To će biti različito po županijama, no u većini županija počinje sljedeći tjedan. Svi ostali odmah nakon toga, ovisi i o isporuci i registraciji AstraZenece, vjerojatno u veljači - kažu u HZJZ-u.

POGLEDAJTE CIJEPLJENJE ČLANOVA STOŽERA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 347
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...