Obavijesti

News

Komentari 65

Ciklona Iskra: U Zadru je palo čak 100 litara kiše po kvadratu

Ciklona Iskra: U Zadru je palo čak 100 litara kiše po kvadratu
9

To je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja, koja na toj postaji postoji od 1961. godine. Do sad je rekord od 66,5 litara zabilježen 1979.

VIDEO

Ciklona Iskra donijela je kišu i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje zabilježene su oborine. Najviše kiše tijekom srijede palo je na postaji Zadar Poluotok, 37 litara po kvadratnom metru. Slijede Gospić 35, Kukuljanovo 34, Zadar 32, Susak 28, Rijeka Pehlin i Baška 27, Zambratija 26, Lovreć 24...

Vatrogasci u Zadru imali pune ruke posla

U samo četiri sata, od 23 do 3 sata, nad Zadrom se izlilo 110 litara kiše po kvadratnom metru, što je u srpnju gotovo nezabilježeno. Godišnji srpanjski prosjek padalina na zadarskom području je 30 litara, a već u prvih deset dana srpnja taj je prosjek premašen.

To je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja, koja na toj postaji postoji od 1961. godine. Dosadašnji rekord, 66,5 litara po četvornome metru, izmjeren je 3. srpnja 1979. godine.

Zbog noćašnjega povodnja vatrogasci su do jutra imali pune ruke posla. Morali su izvlačiti vozilo iz poplavljene prometnice, te ukloniti stablo koje je vjetar srušio na prometnu ulicu Put Dikla. No, još više posla imali su s crpljenjem vode iz poplavljenih podruma i prizemlja u više gradskih predjela. 

Ljudima poplavili podrumi

Vesna Barešić iz Dikla i ranije je imala problema s vodom, koja je znala za jačih kiša prodrijeti u podrum. Međutim, ne pamti da joj se u podrum nalilo pola metra vode.

- Muž se prvi probudio i povikao da nam je podrum poplavljen. Ma tko je računao s tim da će u srpnju biti ovakav prolom oblaka. Inače bismo bar električne stvari stavili na nešto povišeno. Svaka čast vatrogascima koji su došli na vrijeme i obavili posao - kaže Vesna.  

U njezinoj ulici živi i Ivan Barešić. I njegov je podrum stradao. On smatra da nije u redu što institucije ne zbrinjavaju otpadne vode, iako naknade za slivne vode nisu male.

- Ova ulica je bila prava rijeka sinoć. Tako je za svake kiše. Kad nema izgrađenih kanala, voda odlazi u dvorište i kuću - kaže Ivan, dok ukućani vodu iz podruma iznose u vjedrima.  

U petak sunčanije i toplije

Četvrtak je zbog utjecaja ciklone oblačniji i hladniji od ostalih dana ovaj tjedan. Povremeno se očekuje kiša ili pljusak s grmljavinom, a oborine u većini krajeva mogu biti obilne. Najviše kiše očekuje se ujutro i prijepodne u Gorskom kotaru i Lici, sredinom dana u središnjim krajevima, a popodne u Slavoniji. Glavnina kiše u većini Hrvatske će pasti do 20 sati. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, a na Jadranu i u Slavoniji između 22 i 26 °C. 

U petak i dalje oblačno i mjestimice kiša. U Slavoniji i Dalmaciji može biti i izraženijih pljuskova te grmljavine. Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i sunčanije. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 16 do 21, a najviša dnevna od 19 do 23 na kopnu, te od 23 do 27 °C na Jadranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)