News

Komentari 65

Civilna zaštita izdala upozorenje zbog grmljavinskog nevremena

Civilna zaštita izdala upozorenje zbog grmljavinskog nevremena

Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je žuto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme s pljuskovima za dio Hrvatske. Temperature će biti niže od ponedjeljka, do tada toplinski val sa temperaturama od 36 stupnjeva

U Hrvatsku je stigla najavljivana nagla promjena vremena. Zagreb i okolicu pogodio je kratkotrajan pljusak, no temperature su i dalje visoke. 

Državni hidrometeorološki zavod prognozirao je da će na području Zagreba biti pretežno sunčano, povremeno i uz umjerenu naoblaku, ali ne posve stabilno pa je na širem području grada sredinom dana moguć i poneki pljusak. Slab i povremeno umjeren jugozapadni vjetar postupno će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34, u okolnom gorju oko 28 °C.

Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je žuto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme s pljuskovima za Hrvatsko zagorje i Međimurje.

Temperature će biti niže od ponedjeljka. DHMZ je zbog trenutnog toplinskog vala, odnosno temperatura iznad 36 stupnjeva, i velikih promjena temperatura izdao posebno priopćenje: 

Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće. Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme. Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva. U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će u subotu popodne biti u središnjim krajevima, u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti. Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu
 

Najčitaniji članci