Obavijesti

News

Komentari 29

Cjelovita reforma donosi novi i smisleniji pristup poučavanju

Cjelovita reforma donosi novi i smisleniji pristup poučavanju
1

Bez reforma nećemo imati mlade stručne ljude koji zemlju mogu pokrenuti. Smislenije obrazovanje učenike će osposobiti za suvremeni život, rad i nastavak obrazovanja

VIDEO

Umjesto pitanja “Gdje si bio ‘91?” danas je glavno pitanje “Gdje ćeš biti 1. 6. 2016.?”. Masovni prosvjed u 13 hrvatskih gradova i inozemstvu prvi put se organizira za bolje obrazovanje. Za bolju budućnost. Za bolju Hrvatsku. 

24sata se već 563 dana bore svaki dan za bolje obrazovanje i promjenu zastarjelog školstva.

To se napokon trebalo dogoditi ove jeseni, kad je trebalo eksperimentalno početi obrazovanje prema novom programu. Programu koji ne bi stvarao štrebere, učenike krcate općim podacima, nego mlade ljude spremne na poduzetništvo, naučene razmišljati i sa svim modernim vještinama.

Kurikularna reforma jedna je od prvih mjera kojom započinje realizacija Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije na kojoj će raditi velik broj stručnjaka i radnih skupina. Ukoliko se s njom nastavi, možemo zauvijek reći zbogom zastarjelim nastavnim planovima i programima kao i metodama nastave. Njih će zamijeniti čak 52 nova kurikularna dokumenta i nov pristup poučavanju. Smislenije obrazovanje koje je primjereno njihovoj razvojnoj dobi, učenike će osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja. Roditeljima će se moći više uključiti u obrazovanje svoje djece i dobivat će češće povratne informacije o postignućima. Učenici i nastavnici dobit će priliku za veću autonomiju u radu i kreativniji rad kojim će motivirati učenike te im smanjivati vanjski pritisak. 

Najveća promjena u svim predmetima je manje definicija, manje formula, manje reproduciranja činjenica, a više prakse i konkretnih primjera. Cilj je da se djeca nakon školovanja snalaze u životnim situacijama, da razumiju ono što su naučili i to znaju primijeniti.

Sada je cijela reforma pod upitnikom zbog politike.

Prosvjed potpore reformi danas organizira incijativa Hrvatska može bolje. Prvi put Hrvati izlaze na ulice zbog obrazovanja. Prvi put ujedinili su se poslodavci, sindikati, nevladine udruge, poduzetnici, estrada...

Peticiju podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi potpisalo je već 35.000 ljudi, a samo na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje se dolazak i 20.000 ljudi.

Danas građani masovno izlaze na ulice zbog obrazovanja. Ne žele da im politika ugrozi budućnost djece.

24sata su uvijek u žiži zbivanja. Najveći prosvjed za potporu reformi obrazovanja koji će prema najavama okupiti i 20.000 ljudi na glavnom zagrebačkom trgu gledajte live na 24sata.hr i na Facebook stranici 24sata. Tijekom cijelog prosvjeda gosti iz našeg studija, stručnjaci iz domene obrazovanja, upozoravat će na nelogičnosti s kojima se bore ravnatelji, profesori, roditelji i u konačnici najvažniji u sustavu obrazovanja učenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu