News

Komentari 7

"Cjepivo" je riječ godine

"Cjepivo" je riječ godine

Merriam-Webster proglasio je riječ godine, a to je - "cjepivo". Lani je riječ godine bila "pandemija"

Poznati internetski američki rječnik engleskog jezika Merriam-Webster je riječ "cjepivo" proglasio za riječ godine, jer je od lijeka protiv pandemije covida-19 postala "politički argument i izvor podjela" u društvu.

"Rijetke su riječi koje mogu izraziti toliko toga u određenom vremenskom razdoblju", ističe Merriam-Wesbster u priopćenju.

"Riječ cjepivo je u 2021. dobila i druga značenja osim medicinskog. Za mnoge, ta riječ simbolizira povratak životu kakav je bio prije pandemije. No, ta je riječ također u središtu rasprava o osobnom izboru, političkoj orijentaciji, nejednakosti u zdravstvu, sigurnosti u školama i koječemu drugom", pojašnjava rječnik.

Prema Merriam-Websteru, "najveća znanstvena priča našeg vremena brzo je postala najveća debata u našoj zemlji, a riječ u samom središtu obiju priča je cjepivo".

Riječ "cjepivo" tražena je 601 posto češće nego što je to bio slučaj u 2020. godini.

Merriam-Webster je također dopunio i definiciju riječi koja je sada nijansiranija i sadrži informaciju o glasničkoj RNK u proizvodnji cjepiva.

Riječ cjepivo ili vakcina i njene izvedenice potječe od latinske riječi za kravu (vacca), jer su kravlje boginje korištene za imunizaciju ljudi protiv malih boginja, tj. ospica.

Kompanija koja objavljuje rječnike podsjeća da je riječ 2020. godine bila "pandemija".

Najčitaniji članci